Sen o dvou metrech má Straková blíž

  • 1
Bratislava - Laťka byla v dvoumetrové výšce, na hranici, o které všechny výškařky sní. Iva Straková se chystala na rozběh. "Skoč to! To skáče kdekdo!" křičel na závodnici pražského Olympu její trenér Jaroslav Kovář. Když Straková doletěla nahoru, laťka se zachvěla a spadla dolů. Stalo se to třikrát, a Straková tak o svém dvoumetrovém skoku musí ještě snít. I tak ale na mistrovství republiky, které vyhrála, ukázala dost. "Chtěla jsem poprvé vyhrát mistrovství republiky a určitě splnit limit, bez toho bych byla zklamaná," řekla Straková.

"Ale že bych mohla docela nadějně zkoušet dva metry, mě vůbec nenapadlo." Straková výkonem 196 centimetrů vyhrála a už skokem na výšce 194 centimetrů vybojovala účast na halovém mistrovství světa v Birminghamu. Při prvním pokusu roztleskala celou halu a v bouřlivé atmosféře laťku shodila. Podruhé se z hlediště ozvalo jen nesměle zatleskání, ale pak bylo ticho.

"Poprvé mě to moc přehecovalo. Chtěla jsem zkusit, jaké to bude, když lidi nebudou tleskat. Abych slyšela své kroky a rytmus a dokázala si to v běhu ještě nějak upravit," vysvětluje Straková. A potom přišel její životní skok.  Když letěla nad laťkou, která byla ve výšce 196 centimetrů, měla pod sebou ještě kousek místa. "Potom jsem se moc uvolnila a ty dva metry podle toho taky vypadaly. Myslím, že jsem na dva metry určitě měla."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž