DOHODÍ DO LONDÝNA? Roman Šebrle se příští týden v Kladně pokusí o olympijský limit.

DOHODÍ DO LONDÝNA? Roman Šebrle se příští týden v Kladně pokusí o olympijský limit. | foto: Reuters

Šebrleho olympijský plán zní: Limit v Kladně. Helsinky jsou v záloze

  • 7
Možnosti jsou dvě. K jistotě olympijského startu na potřebuje Roman Šebrle příští víkend na mítinku TNT Fortuna v Kladně nasbírat v desetiboji minimálně 8200 bodů. Nebo alespoň 7800, čímž si zajistí start na mistrovství Evropy v Helsinkách. Ve Finsku by se o olympijskou definitivu pokusil naposledy. "Neúspěch si nepřipouštím," říká světový rekordman v desetiboji.

Původně už chtěl v těchto dnech odpočívat. Vykládat, jak v klidu pokořil nominační kritérium na mítinku v Götzisu. Jenže v rakouské vesnici odstoupil z tradičního mítinku v závěru prvního dne.

První start? Syrový, nevyběhaný

Před startem sobotní čtvrtky soupeřům řekl: Poběžím naplno první dvoustovku, pak končím. "Věděl jsem, že nemám na výkon 8200 bodů," přiznává Šebrle. "Musel jsem se rozhodnout."

Jelikož už v cíli běhu na 100 m se necítil dobře, a výsledky v dalších disciplínách jej v nepříjemném pocitu utvrdily, nechal vyhrát rozum. "Bylo to naprosto syrové, nevyběhané, nerozzávoděné," vysvětluje. Druhý den desetiboje tak absolvoval v tréninkovém tempu, výkon 486 cm v tyči jej potěšil. 

Jenže olympijský součet mu pořád chybí... Přitom ze soustředění na Kanárských ostrovech se olympijský vítěz z Atén vrátil optimisticky naladěný. V přípravě zvýšil tréninkové dávky a omezil golf, raději se v rámci regenerace odpoledne prospal. 

Na dráze se však zatím ideálně necítí. Podobnou situaci přitom zažil v letošní halové sezoně. Před prvním startem v mezistátním utkání se cítil výborně, ale chyběla mu rychlost. Dva týdny poté předvedl kvalitní výkon.

Horší než v Götzisu to nebude

"Teď vlastně nechtěně kopíruju halu," říká o časovém rozestupu mezi mítinky v Götzisu a Kladně. Ale rozdíl je zásadní - zatímco v závěru halové sezony jej zabrzdilo zranění stehenního svalu, kvůli kterému nestartoval ani na halovém světovém šampionátu v Istanbulu, momentálně jej žádné zdravotní problémy nesužují. "Cítím se dobře," ujišťuje. 

"V mých letech bych dva desetiboje tak krátce za sebou nezvládl, odstoupit v Götzisu bylo dobré rozhodnutí," vysvětluje sedmatřicetiletý desetibojař.

Na kladenský mítink se těší, vyhlíží lepší výkony i diváckou podporu. "Snad i tím mým pokusem bude závod pro fanoušky zajímavější," je přesvědčený desetibojař. "V absolutně nejhorším případě předvedu ty samé výsledky jako v Götzisu. Ale spíš lepší. Určitě," věří Roman Šebrle. Variantu "olympijský limit na poslední chvíli z Helsinek" zatím pořád bere jako záložní.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž