Na mítinku Zlatá tretra se s kariérou rozloučil desetibojař Roman Šebrle. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Šebrle běžel v džínách poslední kolečko kariéry. Je mi to líto, řekl

  • 14
Na atleta byl oblečený trochu výstředně. Modré džíny, košile, kožená bunda. O sportovní výkon už Romanu Šebrlemu nešlo. Desetibojařská legenda se na Zlaté tretře v Ostravě loučila s profesionální kariérou. Šebrle odběhl svůj poslední okruh a přiznal: "Mám husí kůži."

Nejprve mával fanouškům ze sedadla luxusního bavoráku, ve čtvrtině okruhu pak vystoupil a běžel těsně kolem tribun. Fanouškům naštosovaným u bariéry podával ruku, aby si s ním mohli plácnout. Bylo to naposledy. "Když je stadion plný Čechů, tak je to vždycky něco neskutečnýho," zářil Roman Šebrle.

Publikum mu aplaudovalo, jako kdyby přebíral další zlatý kov, přitom však zvedl nad hlavu pouze trofej z čokolády. Předával mu ji další český rekordman Jan Železný, jenž podobné loučení zažil před sedmi lety. Na rozdíl od Šebrleho ale nekončil v civilu, nýbrž s oštěpem v ruce.

Šebrle už ani nezvažoval, že by ještě naposledy závodil. Atletickou kariéru ukončil minulý týden okamžitě. "Už by to nebylo ono," vysvětloval, když doběhl své kolečko slávy. "Buď se na to člověk připraví a skončí fakt dobrým závodem, nebo to už nemá cenu."

Taková slova se mu přitom nedrala z úst snadno. Devětatřicetiletý atlet se do poslední chvíle snažil připravit alespoň na jeden desetiboj, aby se kvalifikoval na mistrovství světa do Moskvy. Neúspěšně. Tělo bylo proti. "Radši bych byl teď v teplákách," přiznal, že si těžko zvyká na pozici pouhého hosta.

Připomeňte si Šebrleho kariéru

ATÉNY. Roman Šebrle si z Řecka odvezl zlatou olympijskou medaili. (25. srpna...
2002 PRVNÍ EVROPAN. Evropský šampionát v Mnichově přinesl Šebrlemu první velké...
2003 DRUHÝ NA SVĚTĚ. Na mistrovství světa v Paříži je zklamaný ze stříbra,...

Pořadatelé ho uvedli spolu s největšími hvězdami mítinku a stejně jako Bekele, James nebo Veselý se zúčastnil i tradiční jízdy kabrioletů po tartanu. Jenže zároveň také věděl, že tentokrát už mezi ně nepatří. Rozlučka proto moc veselá nebyla. "Bylo mi to líto. Těžko jsem si loučení mohl užít."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž