Prezident Mezinárodní atletické federace IAAF Sebastian Coe na tiskové...

Prezident Mezinárodní atletické federace IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni potvrzuje zákaz startu ruských atletů na OH v Riu. | foto: Reuters

Etická komise ukončila vyšetřování prezidenta IAAF Coea

  • 0
Etická komise mezinárodní federace IAAF ukončila vyšetřování šéfa světové atletiky Sebastiana Coea kvůli tomu, že v roce 2015 nepravdivě informoval komisi britského parlamentu o systematickém dopingu v ruském sportu. IAAF neshledala žádný důvod k dalším disciplinárním krokům vůči někdejšímu slavnému mílaři.

„Chtěl bych poděkovat etické komisi za odvedenou práci. Když jsem se stal předsedou IAAF, sliboval jsem větší transparentnost a integritu. Doufám, že tento případ jasně dokazuje, že pro všechny platí stejná pravidla,“ uvedl Coe v prohlášení.

Pár měsíců před vypuknutím dopingového skandálu Coe tvrdil, že nemá žádné konkrétní informace o pochybeních v ruském antidopingovém systému. Podle listu Daily Mail měl však tehdejší viceprezident IAAF informace o dopingovém případu ruské vytrvalkyně Lilije Šobuchovové už čtyři měsíce předtím, než o něm odvysílala reportáž německá televizní stanice ARD.

Komise IAAF ve zprávě o boji s dopingem za loňský rok uvedla, že Coeovy odpovědi týkající se pět let staré kauzy byly zavádějící a zahájila vyšetřování. Nakonec však shledala, že Coe, který všechna obvinění striktně odmítal, o případu nevěděl. Průkazný e-mail totiž přeposlal šéfovi etické komise IAAF, aniž by otevřel příslušné přílohy s důkazy o dopingu Šobuchovové.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž