Půlkařka Fuchsová vybojovala bronz

L i s a b o n - Bronzovou medaili na 800 metrů vybojovala na halovém světovém šampionátu v Lisabonu časem 2:01,18 česká běžkyně Helena Fuchsová. Svůj čtvrtý halový titul mistryně světa získala Marie Mutolaová z Mozambiku (1:59,74), která o pouhé čtyři setiny porazila svoji největší konkurentku Rakušanku Stephanii Grafovou. Rodačka z Tábora po úvodní čtyřstovce nastoupila, ale v závěru nestačila na drtivý závěr svých soupeřek. Za oběma závodnicemi doběhla ve všech třech předchozích závodech v tom roce. "Obhájila jsem třetí místo, tak musím být spokojená. Možná kdyby se běželo rychleji, dopadl by závod ještě lépe," pravila Fuchsová.

Po startu se české medailové naději podařilo seběhnout podle plánu na druhém místě, vzápětí ji však ostatní soupeřky sevřely u vnitřního okraje dráhy. "Skříply mě, tak jsem musela na čtyřstovce všechny předbíhat, abych si vypracovala pozici. To mě možná stálo síly, které mi pak chyběly na první nebo druhé místo," uvedla pětatřicetiletá závodnice.

Pro boj o medaili byl tento okamžik z jejího pohledu rozhodující. "Kdybych nastoupila později, byla bych asi úplně bez medaile," dodala běžkyně, jež si během závodu stíhala hlídat pozici pohledem na světelnou tabuli. "Grafová s Mutolaovou se dostaly přede mně a já už jen běžela, co to dá."

Bronzovou medailí si zopakovala umístění z roku 1997, kdy rovněž na halovém šampionátu v Paříži vybojovala kov stejné hodnoty, tehdy ještě na poloviční trati. Ve sbírce z evropských i světových mistrovství má i další cenné kovy s výjimkou zlata.

"Zlato mi chybí a jsem z toho pěkně naštvaná," zlobila se naoko spokojená atletka. "Vybojovat dnes medaili bylo daleko těžší než v Paříži. Potvrdila jsem si ale, že jsem se půlku už naučila běhat, tak věřím, že se budu moci v létě s holkama a Lídou Formanovou poprat o zlato," přála si Fuchsová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž