Půlkaři Kipketerovi Edmonton unikne

Kodaň - Obrýlený švýcarský půlkař André Bucher se musí cítit jako v sedmém nebi. Nejenže láme národní rekordy takřka na požádání a zásluhou skvělého času z Monaka (1:42,90) vévodí letošním světovým tabulkám, navíc se mu z cesty za titulem světového šampiona klidí jeden velký sok za druhým. V Edmontonu bude chybět ruský supertalent Borzakovskij, který se místa v ruském týmu vzdal. A pro zranění účast na srpnovém mistrovství světa odmítli stříbrný a bronzový medailista z olympijských her v Sydney - dánský světový rekordman Wilson Kipketer a Djabir Said-Guerni z Alžírska.

Keňana s dánským pasem Kipketera napustí v Kanadě na start únavová zlomenina nohy. Držitel nejrychlejšího času na osmisetmetrové trati všech dob (1:41,11) už své váhání avizoval a své rozhodnutí měl prozradit tento týden. Jeho konečné slovo znělo: ne. Čtyřiadvacetiletého Said-Guerniho, který v této sezoně běžel 800 metrů nejrychleji za 1:44,55, zase sužují bolesti třísel.

V optimální pohodě rozhodně není ani olympijský šampion Němec Nils Schumann. Letos závodil pod širým nebem pouze jedinkrát, když na červnovém mítinku v nizozemském Hengelu dosáhl času 1:45,28. Další plánovaná klání musel zrušit kvůli zranění stehenního svalu. Několikanásobný mistr Evropy se v současnosti spolu s dalšími německými atlety připravuje na tréninkovém kempu v Calgary.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž