ZRODÍ SE NOVÉ MAXIMUM? David Rudisha na OH v Londýně ukazuje, jakou hodnotu má jeho nový světový rekord na 800 metrů. Na mítinku v Curychu chce svůj čas ještě vylepšit.

ZRODÍ SE NOVÉ MAXIMUM? David Rudisha na OH v Londýně ukazuje, jakou hodnotu má jeho nový světový rekord na 800 metrů. Na mítinku v Curychu chce svůj čas ještě vylepšit. | foto: Reuters

Weltklasse láká na hvězdné atlety, útok na rekord hlásí Rudisha

  • 0
Diamantová liga atletů vrcholí a první z finálových bitev neslibuje jen korunovaci sedmnácti vítězů disciplín, ale i skvělé výkony a útoky na světové rekordy. Nic jiného se od curyšského mítinku Weltklasse ani neočekává, organizátoři navíc na čtvrtek slibují nejkvalitnější obsazení v historii jednodenních závodů.

Na věhlasném klání se má představit 73 olympijských medailistů, z toho 15 vítězů z Londýna, 48 držitelů medailí z mistrovství světa, 32 z ME a 17 lídrů letošních světových tabulek.

Nemůže chybět ikona světové atletiky Usain Bolt - poběží dvoustovku. České barvy budou zastupovat oštěpař Vítězslav Veselý, čtvrtý muž z londýnských her, a tyčkař Jan Kudlička, který byl na olympiádě osmý.

Velkou pozornost poutá start olympijského vítěze Davida Rudishy, který na osmistovce plánuje útok na světový rekord. Ve svém závěrečném závodu sezony chce vylepšit čas z Londýna, kde ve finále předvedl v sólozávodu výkon 1:40,91 sekundy.

"Určitě to zkusím, uvidíme, jestli to bude možné," prohlásil Rudisha. Tentokrát bude mít k dispozici "zajíce", který by měl udávat rekordní tempo. "Těším se na to. Je to poslední závod roku, chci se rozloučit stylově," prohlásil třiadvacetiletý keňský půlkař.

První kolo mu rozběhne jeho tréninkový parťák Sammy Tangui. "Druhé kolo poběžím sám," pravil Rudisha, který nastoupí do závodu poprvé po OH.

Trochu jiný plán má steeplařka Julija Zaripovová, která naopak pořadatele požádala o závod bez vodičů, tedy v takových podmínkách, jaké měl Rudisha při svém fenomenálním běhu v Londýně.

Ruská olympijská vítězka hodlá bez cizí pomoci pokořit hranici devíti minut, což v historii dokázala jedině její krajanka Gulnara Galkinová - při pekingském světovém maximu 8:58,81 minuty.

Diamantovou ligu uzavře 7. září mítink v Bruselu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž