Pospíšilovou čeká při premiéře boj o medaile

  • 1
Edmonton - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Kouzelné překvapení si schovala na světový šampionát v Edmontonu Věra Pospíšilová. Česká diskařka se v úvodní sérii blýskla svým druhým nejlepším výkonem v životě (62,27 metru), za kvalifikačním limitem zaostala o pouhých 73 centimetrů a jako 8. v pořadí postoupila do sobotního finále. "Do prvního pokusu jsem dala všechno a vyšel mi. Svou roli asi sehrál i fakt, že jsem do soutěže narozdíl od ostatních závodnic vstupovala prakticky bez nervů," lebedila si dvaadvacetiletá vrhačka po své premiéře na velké seniorské akci.

Po svém výtečném počinu vyskočila radostí a na tváři se jí rozlil úsměv. Poté už hranici 60 metrů nepřekonala. "Vykolejil mě první pokus," vysvětlovala. "Chtěla jsem pak hodit ještě dál, ale už nešlo," krčila rameny bronzová z ME do 23 let z roku 1999.

Obrovskou zásluhu na svém úspěchu přičítala svému kouči Josefu Šihavému, který jí skvěle připravil po fyzické, a zejména po psychické stránce. "Upozorňoval, abych se soustředila jenom sama na sebe a nevnímala výkony ostatních soupeřek," poznamenala Věra Pospíšilová.

Ve skupině A se utkala třeba s evropskou šampionkou Dietzschovou, či stříbrnou medailistkou z OH Sadovovou, ale velká jména jí strach nenahnala. "Trenér mi říkal, že nerozhoduje, kolik má kdo naházeno, ale samotná soutěž," pravila diskařka s osobním maximem 63,20.

Druhou kvalifikační várku, která měla určit její další osud, už chtěla sledovat na stadionu. "Konečně jsem si chtěla vychutnat atmosféru, celý týden jsem vlastně neměla moc příležitostí seznámit se s prostředím," podotkla. A finále? "Nedokážu to odhadnout, vždyť jsem na svém první mistrovství světa," usmívala se Věra Pospíšilová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž