Sprinter Justin Gatlin na mítinku v estonském Rakvere.

Sprinter Justin Gatlin na mítinku v estonském Rakvere. | foto: AP

Omrzly mu nohy, sotva chodil. Sprinter Gatlin však věří v úspěch na MS

  • 4
Na vrchol sezony se připravoval na žhavé Floridě, kde už ráno zuří tropické teploty. Americký sprinter Justin Gatlin si přesto cestu na mistrovství světa v Koreji zkomplikoval omrzlinami na obou nohou. Někdejší dopingový hříšník ovšem věří: "V Tegu vystoupám na pódium pro medailisty."

Ke svému bizarnímu zranění přišel olympijský vítěz z Atén v kryokomoře. Tu sportovci využívají k regeneraci, ledovou atmosférou více než stostupňového mrazu chladí po trénincích svaly.

"Jeden horký den jsem tam zašel, měl jsem na sobě ponožky, jenže byly vlhké od potu," vyprávěl reportérovi agentury Reuters. Uvnitř strávil atlet sice jenom dvě minuty, jenže za tu dobu mu ponožky přimrzly ke kotníkům.

"Měl jsem pocit, jako by mi nohy hořely," prozradil. "Bolelo to tak, že jsem sotva mohl chodit. Připadal jsem si, jako bych se procházel po horkých jehlách a špendlících."

Naštěstí nepřišel o prsty ani vůli a v Tegu poběží stometrový závod. I když má pořád puchýře a jizvy jen těsně nad místy, kde končí jeho tretry. "Lepší se to, ale nateklé jsem to měl asi čtyři nebo pět dnů," prozradil. "Teď už mi roste sebevědomí. A jsem připraven zapálit dráhu."

Američan, který se v minulé sezoně vrátil na tartan po čtyřletém dopingovém trestu, se zúčastní svého prvního šampionátu od Helsinek 2005, kde vyhrál sto i dvousetmetrový sprint.

Zatímco nemohl vinou dopingového trestu za testosteron závodit, králem sprintu se stal Usain Bolt. A to s časy, o kterých mohl Gatlin v éře před svým dopingovým distancem jenom snít.

"On je průkopník," chválil Bolta. "On je teď symbolem atletiky." Přesto Gatlin věří, že by mohl také vystoupat na pódium po bok vytáhlého Jamajčana. Navzdory tomu, že jeho čas 9,95 sekundy je v této sezoně až patnáctý nejlepší. "Když ale přijde na mistrovství světa, je to něco úplně jiného než jeden závod," varoval. "Mnoho lidí tohle nechápe."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž