Geoffrey Ronoh (vlevo), vítěz Olomouckého půlmaratonu, a Wilson Kipsang, který doběhl druhý. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Vodič předčil favorita. Olomoucký půlmaraton vyhrál překvapivě Ronoh

  • 0
Obrovským překvapením skončil pátý ročník olomouckého půlmaratonu, prvním v cíli totiž nebyl největší favorit Keňan Wilson Kipsang, ale jeho vodič Geoffrey Ronoh. Ženám vládla podle očekávání Keňanka Edna Kiplagat ve skvělém čase 1:08:53.

Nová trať přinesla rekordy závodu ve všech čtyřech sledovaných kategoriích, tedy kromě celkového pořadí i mezi českými atlety.

Wilson Kipsang držitel světového rekordu v maratonu, se měl podle předpokladů o vítězství rvát se svým tréninkovým partnerem Dennisem Kimetto. Hned první kilometr ale i se svým vodičem rozběhl za 2:36 a udržel se jich jen krajan Nicholas Bor, ostatním ukázali záda. „Byla to součást plánu, tak jsme byli s vodičem domluvení, aby se pole roztrhalo,“ vysvětlil Wilson.

Jeho plán vycházel do desátého kilometru, kdy zůstal na čele sám jen s Ronohem. Ten ale místo aby odpadl, vydržel až do cíle. „Byl jsem rozhodnutý běžet deset kilometrů s tím, že pak se uvidí. Když jsem pak viděl, že je za námi díra a měl jsem dost sil, chtěl jsem to zkusit. Kolem patnáctého kilometru jsem se rozhodl, že doběhnu až do cíle,“ vysvětlil Geoffrey Ronoh, který v závodě dělal Kipsangovi vodiče.

Společně odběhli většinu závodu, na dvacátém kilometru už bylo vidět, že má Ronoh více sil a začal si budovat malý náskok. V cíli byl ve skvělém čase 1:00:17, Kipsang doběhl o osm vteřin za ním. „Jsem nesmírně rád a také překvapený, že se mi podařilo porazit ostatní závodníky. Vůbec jsem to nečekal,“ přiznal třicetiletý atlet.

Radost z vítěsztví svého tréninkového parťáka měl i Wilson Kipsang, že kvůli tomu skončil až druhý, ho nemrzelo. „Až tak velké překvapení to pro mě nebylo. Trénujeme spolu a vím, že je Geoffrey v dobré formě,“ poznamenal Kipsang a těšil ho výborný čas, který v Olomouci zaběhl. „Nejsem nespokojený, ukázalo se, že příprava probíhá dobře, potřebuji se ale ještě zlepšit. Vidím, že jsem na dobré cestě k podzimním maratonům,“ dodal.

Mezi ženami vládla od začátku do cíle Keňanka Edna Kiplagat. Pokořila i ceněnou hranici 1:10, když probíhala cílem, svítilo na světelné tabuli 1:08:53.

„Přijela jsem připravená a rozhodnutá udělat to nejlepší, co budu moct. Dala jsem ze sebe všechno a jsem nesmírně spokojená, takový čas jsem nečekala,“ řekla dvojnásobná mistryně světa v maratonu.

Většinu času na trati strávila jen se svým vodičem, druhá Etiopanka Betelhem Moges v cíli ztrácela 30 vteřin. „Prvních pět kilometrů jsem byla v kontaktu s ostatními závodnicemi. Pak už jsem běžela jen se svým vodičem. Trochu jsem měla problémy s větrem a kostkami, ale nic zásadního,“ pochvalovala si 34letá vytrvalkyně.

Z Čechů byl v cíli nejrychlejší Jiří Homoláč na 12. místě v čase 1:07:41. Mezi ženami navázala na své dva týdny staré vítězství z Českých Budějovic Petra Pastorová (1:17:35). Olomoucká vytrvalkyně Petra Kamínková doběhla za Ivanou Sekyrovou třetí v čase 1:19:08.

Olomoucký půlmaraton

Muži:
1. Ronoh 1:00:17, 2. Kipsang 1:00:25, 3. Kimetto (všichni Keňa) 1:01:42, ...12. Homoláč (AK Kroměříž) 1:07:41, 13. Míč 1:08:50, 15. Kohut (oba Univ. Brno) 1:10:51.

Ženy:
1. Kiplagatová (Keňa) 1:08:53, 2. Mogesová 1:09:23, 3. Alemayehuová (obě Et.) 1:10:57, ...13. Pastorová (Seitl Ostrava) 1:17:35, 15. Sekyrová (AK Sokolov) 1:18:53, 16. Kamínková (AK Olomouc) 1:19:08.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž