Kajsa Bergqvistová

Kajsa Bergqvistová | foto: Profimedia.cz

Odhalení výškařské rekordmanky. Jsem na holky, přiznala Bergqvistová

  • 164
Za téměř ročním skrýváním nebyl strach nebo obavy z toho, jak lidé tu zprávu přijmou. Bývalá švédská výškařka Kajsa Bergqvistová prostě toužila po troše soukromí. Nakonec v ní ale uzrálo přesvědčení, že to musí ven. V nezvykle otevřeném rozhovoru, kterým se vždy tolik vyhýbala, se svěřila: Jsem na holky, s jednou mám vztah.

Jmenuje se Kristina, má dlouhé černé vlasy a je pravým opakem modrooké blondýny, která před lety, tehdy ještě s culíkem, létala nad laťkou a sbírala medaile.

"A je to venku. Každý to teď ví a mně je dobře, že o tom můžu mluvit," vyznala se bývalá atletka v lednovém vydání švédského gay magazínu QX. "Náš vztah je fantastický. Jsem ráda, že jsme se potkaly."

Vždyť to není taková senzace, ne?

Se svou zpovědí čekala bronzová medailistka z olympijských her v Sydney 2000 dlouho, bála se o křehký vztah. Až nyní, kdy za sebou obě ženy mají nějakou dobu soužití, se cítí bezpečně. "Proto jsme se rozhodly pro náš coming out. Chtěly jsme tak předejít spekulacím a dalším řečem."

Ty se přesto objevily už dávno, kdy atletické kočce volali z bulvárních deníků a doráželi: Máme fotky, víme všechno! Jmenuje se Catherine. Bergqvistová se jen smála, o jejím randění nevěděli nic.

"Je mi jasné, že se o to každý zajímá, protože jsem známá a proto, že jsem byla dřív vdaná za muže, který je také známý," vyprávěla pětatřicetiletá Švédka. "Ale vždyť to taková senzace není, ne?"

Kajsa Bergqvistová

Mistryně světa se před rokem rozvedla s režisérem Mansfieldem Herngrenem, možná právě tehdy si uvědomila svoji odlišnou sexuální orientaci. "Když jsem žila s ním, byla jsem heterosexuálka, dnes se cítím jako lesba," řekla. "Někdo si proto může myslet, že jsem bisexuální."

Výškařka, co dováží kvalitní vína

Bergqvistová se s atletikou rozloučila před čtyřmi lety, pak se stala komentátorkou televize SVT. V příští sezoně bude expertkou pro mistrovství Evropy v Helsinkách i olympijské hry v Londýně. "Bude to super zábava," těší se.

K tomu rozjela byznys ve víně - loni založila společnost Kajsa Wines a dováží to nejlepší z celého světa. Zájem o víno se u ní narodil hlavně na tréninkových kempech v Jihoafrické republice. "S jeho studováním jsem začala už na začátku 90. let," vzpomněla.

Tehdy trénovala v jedné z nejlepších vinných oblastí světa Stellenbosch, začala cestovat po vinicích a učit se. "Bylo to víc než jen červené a bílé, četla jsem knížky a kupovala hodně lahví," prozradila. "Ale nikdy jsem o svém koníčku nemluvila, mezi sportovci to bylo tabu."

Velká odhalení přišla až dávno po kariéře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž