Odborná analýza: Nool v Sydney nepřešlápl

P r a h a - Odborná expertíza geodetické a fotometrické firmy potvrdila, že sporný pokus estonského desetibojaře Erkiho Noola v hodu diskem na olympijských hrách v Sydney byl regulérní. Zlatá medaile tak Noolovi patří právem, stejně jako stříbro českému reprezentantovi Romanu Šebrlemu. Z výsledku analýzy vyplynulo, že podrážka desetibojařovy boty se v kritickém momentu nacházela devět milimetrů nad hranou diskařského kruhu. Expertízu si vyžádal Český atletický svaz, aby získal případný důkaz pro možnost podání protestu u mezinárodní federace IAAF.

Podle generálního sekretáře Českého atletického svazu Františka Fojta byl na první pohled evidentní přešlap optickým klamem. "Z počítačového rozboru je zřejmé, že je tam devět milimetrů vůle od podrážky. Zdánlivý přešlap způsobil stín, v kterém se na televizních snímcích podrážka ztrácela," vysvětlil Fojt.

Šebrle v rozhovoru pro Českou televizi připustil, že se mýlil. "Myslel jsem si, že to byl přešlap, ale oči nejsou neomylné. Nic to ale nemění na tom, že stříbrná medaile je mým největším úspěchem a mám z ní pořád velkou radost," řekl český vícebojař.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž