O medaile přišla, běhat zatím smí

Dilií - Sunita Raniová zatím může běhat. Indická běžkyně byla sice v říjnu během Asijských sportovních her pozitivně testována na anabolický steroid nandrolon, ovšem nejasnosti kolem laboratorních rozborů zatím zabránily definitivnímu rozhodnutí v jejím případu. Raniová sice přišla o své medaile z Pusanu, závody zatím zakázány nemá.

"Raniové zatím nebyla zakázána činnost, proto se smí zúčastnit jakéhokoliv závodu," vysvětlil prezident svazu Sureš Kalmadi. Třiadvacetiletá Raniová kvůli pozitivnímu dopinkovému nálezu v Pusanu přišla o zlatou medaili z patnáctistovky a bronz z běhu na 5000 metrů, Indové však považují výsledky testů za zmanipulované.

Vedení indické atletiky o svém pohledu na celou kauzu minulý týden informovalo zástupce Mezinárodní atletické asociace (IAAF) a podle Kalmadiho existuje šance, že Raniová bude osvobozena. "Její případ se dostane před antidopinkovou komisi IAAF, která posoudí i zprávu z laboratoře v Pusanu. Poukázali jsme na všechny technické i právní nedostatky, s nimiž se tato laboratoř potýká, a proto jsme přesvědčeni, že Raniová bude osvobozena," uvedl Kalmadi.

Indický atletický svaz staví obhajobu Raniové hlavně na vlastních testech, které provedl atletčin právník Sušil Salvan. Rozdíl mezi výsledky vzorku A a B odebraných běžkyni po vítězství v závodě na 1500 metrů byl totiž natolik velký, že podle indického svazu není akceptovatelný.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž