Novotnému komplikuje snahu o limit chřipka

Praha - Dvoutýdenní výpadek z tréninku, způsobený onemocněním z lyžařského kurzu, komplikuje Romanu Novotnému snahu o splnění limitu na halové mistrovství Evropy do Birminghamu. Dálkař pražského USK má na kontě letos výkon 791 cm z mítinku v Lucemburku, což jsou čtyři centimetry pod požadovaný limit.

„Určitě mě bude mrzet, pokud to nevyjde,“ říká jednadvacetiletý atlet. Sezonu přitom začal skvěle – zlepšením osobního maxima o sedm centimetrů si připsal na konto vítězství v Lucemburku.

„Bylo to zvláštní – radoval jsem se z osobáku, ale zároveň jsem byl zklamaný, že chyběly čtyři centimetry na limit,“ přiznává Novotný.

Vzápětí musel trénink přerušit kvůli lyžařskému kurzu, který má ve druhém ročníku Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně povinný. „Kvůli lyžování jsem se na závod v Lucemburku hodně soustředil, ladil jsem na něj formu. Ale bohužel to nevyšlo.“

Chřipka z lyžařského kurzu jej navíc už dva týdny nepustila na trénink. „Ale už bych to chtěl zkusit. Poznat, co se mnou nemoc udělala,“ tvrdí svěřenec Stanislava Joukala. Důvod je jasný: blížící se uzávěrka limitů na halový šampionát.

Před mistrovstvím republiky v Praze (24.–25. února), které je posledním nominačním závodem, by se Roman Novotný rád představil ještě aspoň na jednom mítinku.

„Zatím řešíme, jestli bych třeba nejel skákat do Birminghamu,“ prozradí, že test formy by rád provedl právě v dějišti letošního halového šampionátu starého kontinentu 17. února.

Že by si chtěl otestovat tamní halu? „Kdybych měl limit, tak jo, ale takhle ne,“ říká s úsměvem. „A když limit nevyjde? Jsem ještě mladý, budu mít další šance.“

V létě může bojovat o dvě vrcholné akce. Pro start na mistrovství Evropy do 22 let je limit Českého atletického svazu 770 cm, členem reprezentačního týmu pro mistrovství světa v Ósace se však stane pouze, pokud doletí dál než 805 cm.

„Kdybych se dostal na dospěláky, to by bylo něco,“ netají Roman Novotný. Nejdřív se však chce pokusit o seniorský šampionát v hale.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž