Největší šance na úspěch české výpravy má překážkář Petr Svoboda

Největší šance na úspěch české výpravy má překážkář Petr Svoboda | foto: AP

Na zastřešený šampionát do Dauhá letí rekordní tým. Bez atletické Sáblíkové

  • 3
Možná by bylo lepší schovat si rekordy až do Dauhá, jeden ale čeští atleti mají už před odletem na halové mistrovství světa. Do Kataru pojede jednadvacetičlenná výprava reprezentantů, nejpočetnější v historii české atletiky.

Národní tým tak výrazně překoná počty z předminulého roku, kdy ve Valencii reprezentovalo patnáct atletů. Ti ve Španělsku nezískali žádný cenný kov.

Nejúspěšnějším šampionátem byl ten v Lisabonu 2001, dvě zlaté a bronz čeští atleti získali taky na vůbec prvním mistrovství světa pod střechou před čtvrtstoletím v Paříži.

"Počet medailí, který český tým přiveze tentokrát, vám neřeknu," krčil rameny šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák. "Byl bych ale spokojen se šesti finálovými účastmi. Věřím, že naše atlety nakopne zimní olympiáda, kde byl český hodně úspěšný. Bohužel zatím nemáme naši Martinu Sáblíkovou."

Největší šance na úspěch na 13. halovém mistrovství světa má překážkář Petr Svoboda. Skvělým časem 7,44 sekundy z republikového šampionátu se drží na druhém místě světových tabulek společně s Kubáncem Dayronem Roblesem.

"Pro mě bude propadák, když se nedostanu do finále," plánoval Svoboda, "Musím si dát velký cíl a hnát se za ním. Kdo se dostane do finále, i třeba posledním časem, bojuje o medaili. Jenže ta naše disciplína je tak zrádná, že stačí zavadit o překážku a je z toho poslední místo."

Limit splnilo dvanáct jednotlivců, do týmu se ale díky průměru časů čtveřice dostaly také obě štafety. Na HMS pojede jako náhradník do štafety Richard Svoboda.

Sedmibojař Roman Šebrle, který se od ledna potýkal se zraněním a poprvé závodil až na mistrovství České republiky v Praze ve Stromovce dostal společně s Američanem Bryanem Clayem divokou kartu od mezinárodní atletické federace.

"Zapracovala naše diplomacie a vyhráli jsme souboj s Estonskem, které chtělo prosadit svého závodníka," líčil Dvořák. "Doufám, že Roman pozvání zúročí pěkným výsledkem."

český tým do dauhá

muži - 4x400 m: Josef Prorok, Theodor Jareš, Jiří Vojtík, Pavel Jiráň (Richard Svoboda - náhradník); 800 m: Jakub Holuša; 60 m př.: Petr Svoboda, Martin Mazáč; výška: Jaroslav Bába; tyč: Michal Balner; koule: Jan Marcell; sedmiboj: Roman Šebrle
ženy - 4x400 m: Zuzana Hejnová, Denisa Rosolová, Zuzana Bergrová, Jitka Bartoničková; 800 m: Lenka Masná; 60 m př.: Lucie Škrobáková; výška: Iva Straková; tyč: Jiřina Ptáčníková, Pavla Rybová


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž