Zraněný Tyson Gay

Zraněný Tyson Gay. | foto: Reuters

Na konci roku smutku Gay vzdal

Chtěl ukázat, že je nejrychlejším sprinterem světa. Jenže na tenhle rok asi nebude americký atlet Tyson Gay vzpomínat nejlépe. Včera večer v Bruselu se měl na mítinku Zlaté ligy ve stovce snů postavit do cesty jamajskému duu rychlíků Bolt, Powell. Nakonec souboj vzdal.

"Mrzí mě to, chtěl jsem být součástí toho superzávodu. Ale mělo být chladno, opravdu se nechci znovu zranit. Měl jsem potíže skoro celé léto a na olympiádě jsem nemohl běžet nejlépe. Další zranění by ohrozilo mou přípravu na příští sezonu a na mistrovství světa v Berlíně," vysvětloval trojnásobný světový šampion z roku 2007.

Tenhle rok pro něj vypadal dost dobře. "Má na to být nazýván nejlepším sprinterem, který kdy chodil po zemi," řekl o něm pro Sports Illustrated jiný sprinter, Ato Boldon.

Gay se sice díval na záda Jamajčana Usaina Bolta, když v New Yorku zaběhl svůj první letošní světový rekord. Jenže pak na americké kvalifikaci sám předvedl úžasný čas 9,68, s nedovolenou podporou větru v zádech nejrychlejší výkon všech dob.

Chtěl víc. Avšak pak na dvoustovce přišlo zranění kolenních šlach. Rána. Aby se dal před olympiádou v Pekingu do kupy, zamířil Gay do Německa za vyhlášeným specialistou, který léčí atletické i fotbalové hvězdy. Skoro tři týdny vůbec neběhal, pak jen vyklusával.

"Hlavou se mi honilo: Proč se to stalo? Mám nejlepší formu v životě, bude olympiáda, proč nemůžu být fit jako ostatní? Měl jsem vážně vztek a litoval se," líčil Gay pro časopis Time.

Aby se rozptýlil, četl humorné knížky, díval se na filmy. "Doktor mi říkal: nemůžeš jen sedět a nedělat nic. To ti jen přitíží. Zvedal jsem aspoň činky, abych byl silný."

Jenže mu chyběla rychlost. "Běhal jsem jako na střední škole. Pomalu." A taky postrádal závodní rytmus, onen cit těla v opravdových kláních. "Závody potřebujete k tréninku. Normálně po patnácti krocích vím, jak na tom jsem. To mi teď chybělo."

V Pekingu tak jen v zákulisí sledoval záznam Boltova rekordního běhu a říkal si: "Wow." Po boku Jamajčana nebyl ani včera v Bruselu. "Ale vrátím se příště. V nejlepší formě."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž