Mužík smutní po medaili

  • 8
Paříž - Paříž zřejmě nebude oblíbené město běžce Jiřího Mužíka. Ve středu večer měl smutné oči, na mistrovství světa v běhu na 400 metrů překážek skončil třetí, jedno místo mu chybělo k postupu do finále. "Je to tady strašné. Nejradši bych si sehnal jiný spoj a hned bych letěl pryč," říkal Mužík. "Tohle zklamání se mě bude držet ještě dlouho. Zhatily se mi všechny plány. Potřebuju být u rodiny."

Mužík loni doběhl druhý na mistrovství Evropy v Mnichově. Byla to pro něj první medaile po těžkém pětiletém úsilí. "Myslel jsem si, že teď začnou velké roky. Chtěl jsem se tady dostat do finále a tam se dostat na vysoké příčky."

Mužíkův národní rekord 48,27 vteřiny stále trvá. Zaběhl ho v roce 1997 jako dvacetiletý mladík. Od té doby se stále pohybuje na mučivé hranici absolutní špičky, ale tenhle čas ještě nezlepšil. Každý rok jde znovu do boje. Ale pokaždé marně.

"Je to k neuvěření. Tehdy jsem ještě vůbec nevěděl, jak se má běhat," říká Mužík. "Teď mám natrénováno daleko víc, ale pořád to nemůžu zlomit."


V Paříži zřejmě Mužík udělal taktickou chybu. Semifinálový běh rozběhl příliš rychle, v cílové rovince nestačil a dostali se před něj dva soupeři. Mezi evropskými závodníky je ale stále nahoře. Do finále se dostali jen Brit Rawlinson a řek Jakovakis.

"Časy se nějak mění. Okolo Jakovakise jsem loni v pohodě klusal," říká Mužík. "Zlepšil se úplě neskutečně. Jestli je mi to podezřelé? Nikoho napadat nebudu."

Jiří Mužík se trápí poté, co o jedno místo nepostoupil do finále běhu na 400 metrů překážek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž