Oštěpař Petr Frydrych se na Zlaté tretře předvedl nejdelším hodem roku 88,24

Oštěpař Petr Frydrych se na Zlaté tretře předvedl nejdelším hodem roku 88,24 metru. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Může narušit hegemonii oštěpařského krále, předvídají teď Frydrychovi

  • 0
Už devětkrát podlehl, devětkrát nenašel na krále Andrease zbraň. Až minulý pátek v Dauhá se oštěpař Petr Frydrych dokázal v konfrontaci s norským oštěpařským suverénem Thorkildsenem prosadit. Skóre je z českého pohledu žalostné - 1:9. Už v neděli na mítinku Diamantové ligy v Šanghaji může dojít k posunu.

Vyhledávač Google při zadání hesla Thorkildsen najde na 370 tisíc odkazů, když vyhledává ty s heslem Frydrych, je jich sotva sto tisíc.

A stejná pozornost byla věnována i triumfu Čecha v Kataru. Spíš než o něm se psalo o podivuhodně nevýrazném výkonu norského oštěpaře, šampiona olympiády, světa i Evropy. Skončil až pátý.

Takový výsledek (pokud nepočítáme kvalifikace významných akcí) u jeho jména nesvítil skoro šest let. "Byl to první závod," hájil se Nor. "Vím, co musím zlepšit. Snad se všechno sejde tentokrát," přál si.

Frydrych hodil hned v prvním závodě sezony 85,23 metru, zaostal jen centimetr za nejlepším světovým výkonem roku a porazil Rusa Makarova, mistra světa 2003, i Fina Pitkämäkiho, šampiona sezony 2007.

"Vítězství se počítá, ale i soupeři budou růst, vždyť je 6. května," brzdil.

Třiadvacetiletý Frydrych je výrazný oštěpařský talent a může konečně v této sezoně narušit Thorkildsenovu hegemonii, předvídá však server Universal Sports.

už v minulé sezoně se chvíli zdálo, že se svěřenci Jana Železného podaří dostat do pozice oštěpařského vládce. To hned ze začátku sezony hodil 88,23 metru na domácí půdě - při Zlaté tretře v Ostravě. "Petr je rozhodně schopný házet za 90 metrů," říkal pak Thorkildsen pro MF DNES.

Jedině on pak v sezoně dokázal českého atleta přehodit. Frydrych se totiž po zbytek léta nedokázal udržet na vrcholu, na mistrovství Evropy, které ovládl Nor, skončil zklamaný na desátém místě.

"Nejdřív jsem si myslel, že to byl problém hlavy," vzpomínal Frydrych. "A určitě to byla jedna část problému. Moje výkony v srpnu a září byly o metry kratší, asi proto, že jsem neměl dost silné tělo, abych vydržel až do finiše."

Letos je o něco starší, chytřejší. I silnější. A oštěpařskému poli nahání strach. "A světový rekord? Na ten nemyslím, mně bude stačit, když budu druhým nejlepším oštěpařem historie," žertoval Frydrych.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž