Reportáž skončila 30. 9. 2019 21:53

MS v atletice 2019: den čtvrtý

Komentuje Michal Koubek, dění v Dauhá sledují zpravodajové Tomáš Macek a Matěj Tomíček

Momentky z ženských rozběhů na 200 metrů...

  • Závodnice v jednom z rozběhů ve sprintu na 200 metrů.
  • Bahamanka Anthonique Strachanová (vpravo) vyhrála svůj rozběh v závodu na 200...

Předposlední rozběh ženské dvoustovky vyhrála v národním rekordu (22,58) Nigerijka Aminatou Seyniová, která na posledních metrech zrychlila a předběhla několik svých soupeřek. Druhá skončila Němka Tatjana Pintová, třetí Gina Bassová z Gambie.

Český reprezentant

Na stadionu v Dauhá jsou už i oštěpařky z druhé kvalifikační skupiny a rozcvičují se. Mezi nimi je i česká dvojice Barbora Špotáková a Irena Šedivá.

Do semifinále dvoustovky se podívají i Britka Dina Asherová-Smithová, jež s přehledem opanovala čtvrtý rozběh. Postupují také Američanka Dezerea Bryantová a Tynia Gaitherová z Baham.

Brittany Brownová z Ameriky vyhrála třetí rozběh ženské dvoustovky. Do semifinále spolu s ní postupují i Jamajčanka Elaine Thompsonová a Němka Lisa Marie Kwayieová.

Český reprezentant

Kvalifikační skupina A ženského oštěpu je u konce. Nikola Ogrodníková skončila čtvrtá s hodem dlouhým 61,17 metrů a bude muset čekat na výsledky druhé části. Vyhrála Číňanka Š’-jing Liou (63,48).

Druhý velmi těsný rozběh ženské dvoustovky opanovala Bulharka Ivet Lalová-Colliová, druhou Britku Jodie Williamsovou porazila o jednu setinu sekundy. Třetí Švýcarka Mujinga Kambundjiová zaostala za vítězkou o dvě setiny.

  • Nikola Ogrodníková během kvalifikace oštěpařek na mistrovství světa v Dauhá.

    Nikola Ogrodníková během kvalifikace oštěpařek na mistrovství světa v Dauhá. / Autor: Reuters

Český reprezentant

Ale zpět do ženského oštěpu. Tam totiž Nikola Ogrodníková svým třetím pokusem hodila 61,17 metrů, což ji řadí na prozatímní čtvrté místo kvalifikační skupiny A.

Úvodní rozběh ovládla Bahamanka Anthonique Strachanová. Původně do tohoto běhu měly nastoupit i Nizozemka Dafne Schippersová a Marie-Josée Ta Louová z Pobřeží slonoviny, jenže se obě odhlásily.

Na atletický stadion přicházejí sprinterky, to znamená, že se blíží start druhé dnešní soutěže, kterou budou rozběhy žen na 200 metrů.

Slovinka Martina Ratejová se dostala hodem 62,87 na druhé místo kvalifikace.

Český reprezentant

Nikole Ogrodníkové se ani druhý pokus příliš nepovedl. Byl sice započítán, ale hodila jen 50,95 metrů, což je zatím jeden z nejslabších výkonů. Šanci zlepšit se bude mít ještě v závěrečné třetí sérii.

Indická závodnice Annu Raniová hodila v národním rekordu 62,43. Číňanka Š’-jing Liou si druhým pokusem připsala 63,48 a udělala významný krok k úspěšné kvalifikaci do finále.

První série ženské oštěpařské kvalifikace je u konce, ani jedna z atletek prozatím limit nesplnila. Nejlepší pokus zůstává zapsán u Š’-jing Liou.

  • Číňanka Š’-jing Liou během oštěpařské kvalifikace na mistrovství světa v Dauhá.

    Číňanka Š’-jing Liou během oštěpařské kvalifikace na mistrovství světa v Dauhá. / Autor: Reuters

Zatím ani jedna z oštěpařek nesplnila limit pro postup do závěrečných bojů. Nejdelší hod zaznamenala čínská atletka Š’-jing Liou, jež si připsala 62,35 metrů.

Český reprezentant

Nikole Ogrodníkové se první pokus nepovedl. Oštěp hodila zhruba do vzdálenosti 55 metrů, jenže letěl mimo výseč, a tak nebude započítán.

Soutěž oštěpařek zahájila Autralanka Kelsey-Lee Barberová. Druhá žena letošních tabulek si připsala 61,08 metrů. Pro jistotu finále se bude muset zlepšit.

Český reprezentant

Kvalifikace je rozdělena na dvě části. Ve skupině A (začátek v 15:30) se představí Nikola Ogrodníková, ve skupině B (začátek v 17:00) bude mít Česko dvojí zastoupení v podobě Barbory Špotákové a Ireny Šedivé.

Jako první se představí oštěpařky, jež zahájí program čtvrtého dne světového šampionátu svou kvalifikací. Pro jistotu postupu do finále musejí závodnice hodit minimálně 63,50 metrů.

Špotáková vzpomíná. Na euforii v Ósace, Hitlerův stadion i křičící Rusku

přečíst článek

Kromě odpoledních kvalifikací a rozběhů jsou večer na programu finále výškařek (19:30), mužů na 5000 metrů (20:20), diskařů (20:25), žen na 3000 metrů překážek (20:50), žen na 800 metrů (21:10) a nakonec mužů na 400 metrů překážek (21:40).

Český reprezentant

Pondělní program začne v 15:30 kvalifikací oštěpařek, ve které se představí hned tři české reprezentantky - Barbora Špotáková, Nikola Ogrodníková a Irena Šedivá. V 17:20 by měly začít rozběhy žen na 400 metrů, kde bude o postup bojovat Lada Vondrová.

Dění v Dauhá jsme sledovali také v podrobné online reportáži.

Vše důležité, co se událo předchozí den šampionátu, si můžete připomenout v souhrnném článku.

3. DEN MS: Drahotová devatenáctá, Fraserová-Pryceová ovládla stovku

přečíst článek

Vítejte u online reportáže ze čtvrtého dne světového šampionátu atletů v Dauhá.