Genzebe Dibabaová po svém triumfu na patnáctistovce na MS 2015 v Pekingu.

Genzebe Dibabaová po svém triumfu na patnáctistovce na MS 2015 v Pekingu. | foto: AP

Dibabaová a Dauhá? Světová rekordmanka bude na MS chybět

  • 0
Už je to jisté, světová rekordmanka v běhu na 1 500 metrů Genzebe Dibabaová přijde kvůli zranění pravé nohy o mistrovství světa, které začne 27. září v Dauhá. Osmadvacetiletá etiopská atletka tak nenaváže na světový titul z roku 2015.

Dibabaová, jejíž čtyři roky starý rekord má hodnotu 3:50,07, je letos výkonem 3:55,47 druhou ženou světových tabulek a v Dauhá by patřila k favoritkám. 

Nakonec jí ale zdravotní problémy neumožní napravit předloňské zklamání z Londýna, kde na patnáctistovce doběhla ve dvanáctičlenném finále poslední a pak se kvůli nemoci odhlásila ze závodu na pětikilometrové trati. 

Problémy Dibabaové napovědělo už finále Diamantové ligy v Curychu, kde sice Etiopanka závod rychle rozběhla, ale v závěru vlastnímu tempu podlehla a pustila před sebe další tři soupeřky. Její absenci v Dauhá teď potvrdil její agent. 

Na konci srpna v Curychu vyhrála etiopská rodačka v nizozemských barvách Sifan Hassanová, která je nejrychlejší ženou sezony a letos navíc zaběhla světový rekord na míli. Není ale jisté, zda se tato univerzální běžkyně na start patnáctistovky na MS postaví. 

Přihlášena je totiž také na 5 000 a 10 000 metrů. Na pětce stejně jako na patnáctistovce vyhrála Diamantovou ligu, jako evropská rekordmanka v půlmaratonu má dispozice i pro nejdelší trať na dráze.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž