Zlatá radost Romana Šebrleho

Zlatá radost Romana Šebrleho | foto: Reuters

Motivaci mám pořád, říká desetibojař Šebrle

  • 9
Praha - V Ósace završil svou jedinečnou sbírku úspěchů, když se stal poprvé mistrem světa. A v klidu by si mohl říci - končím. Ale neudělá to. Desetibojař Roman Šebrle tvrdí, že motivace do dalších závodů ho rozhodně neopustí. "Vždyť už za rok jsou olympijské hry v Pekingu," usmál se světový rekordman.

Je olympijský vítěz, mistr světa i Evropy jak pod širým nebem, tak i v hale. Drží světový rekord. Vyhrál ty nejprestižnější desetibojařské mítinky. A tak by Roman Šebrle v klidu mohl pověsit závodnické tretry na hřebík.

Jenže on to neudělá. "Motivace je pořád," vzkázal na dálku Šebrle svým soupeřům po příletu z japonské Ósaky. "Já se atletikou bavím a pořád mě baví závodit. A i ty medaile se mi líbí," dodal. "I když je pravda, že celoživotní dílo jsem tímhle dovršil," smál se.

Zlaté medaile z Ósaky si bude cenit o to víc, že ji získal v nejvyrovnanějším závodě v historii.

V něm se potýkal s několika krizovými momenty, ale parádní výkon v předposlední disciplíně - oštěpu -  ho vrátil do hry o zlato. "Zažil jsem už hodně těžkých závodů, ale tenhle byl mezi těmi nejtěžšími," uvedl Šebrle.

Přestože odjel do Japonska výborně připraven, v zemi vycházejícího slunce se necítil dobře. "Vůbec mi to tam neběhalo. To japonské klima na mě nejlíp nezapůsobilo, během týdne mi odešla forma."

Vrátil se ještě k zřejmě nejtěžší fázi celého závodu - skoku o tyči. Jako jediný ze skupiny největších favoritů zahájil soutěž na 440 centimetrech a jako první se s touto disciplínou mohl rozloučit.

Tím by nejen ztratil své ambice na zlato, ale vypadl by ze hry o jakoukoliv medaili. "Tam mi opravdu nebylo příliš dobře. Ty první dva pokusy byly naprosto otřesné." Třetí mu už ale vyšel a desetibojařský král tak nastartoval báječný obrat v celé soutěži.

A o pár hodin později Šebrlemu bleskla hlavou myšlenka na to, jak tenká je hranice mezi slávou a neúspěchem. "Jaký je to kousíček od totálního krachu k obrovskýmu úspěchu," přemítal.

Naštěstí tečka za závodem měla pro českého desetibojaře zlatou příchuť.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž