Mladík má potíže, pohasne slovenská naděje?

Praha - Smutek a rozpaky objaly slovenskou atletiku. Po letech čekání na další velkou hvězdu byl do role spasitele obsazen koulař Mikuláš Konopka, který naposledy zazářil na nedávném halovém evropském šampionátu ve Vídni, kde v dramatické soutěži získal bronzovou medaili. Na HME se tak Slovensko ozdobilo prvním cenným kovem v historii samostatného státu. Najednou je všechno jinak, Konopka měl pozitivní dopingový test a nad jeho budoucností se vznáší stín nejistoty.

Podle informací slovenských médií se ve vzorku třiadvacetieletého svěřence trenéra Karla Šuly, který odevzdal po svém životním vystoupení v rakouské metropoli, objevily stopy anabolického steroidu stanozololu. Koulař se nařčení z dopingu brání, prý ani neví, jak takové zakázané látky vypadají.

Vrh koulí patří mezi výstavní disciplíny slovenské atletiky a výkonnost Mikuláše Konopky v kvalitní konkurenci jeho krajanů Haboráka a Pankúcha neustále rostla. Loni se na mítinku v Ostravě dokonce blýskl evropským rekordem do 23 let (20,66).

Úlohu favorita potvrdil i na následném evropském šampionátu 'třiadvacítek' v Amsterdamu, kde obhájil dva roky starý titul z Göteborgu. V Nizozemsku se poprvé na velké akci výrazně prosadil i jeho bratr, dvojče Miloslav, který v klání kladivářů vybojoval bronz.

Konopka, juniorský mistr světa z roku 1998 z Annecy, dokazoval pověst výtečného závodníka i na HME ve Vídni. Svůj halový osobní rekord vylepšil o více než metr na 20,87 a od slovenského rekordu jeho kouče Šuly ho dělilo jen sedm centimetrů.

Právě Karel Šula svého svěřence hájí. "Nevěřím tomu, že Miki vzal nedovolenou látku úmyslně. Jestli bych byl do toho nějakým způsobem namočen, navždy odcházím z atletiky," citovala agentura ČTK bývalého koulaře.

Nyní musí Mikuláš Konopka čekat na vyhodnocení B-vzorku, u něhož chce být osobně přítomen. Po oznámení výsledku druhé zkoušky zaujme k celé kauze stanovisko i Slovenský atletický svaz. Pokud bude i kontrolní nález pozitivní, může počítat s dvouletým zákazem startu a přišel by i o bronzovou medaili z Vídně, kterou by dodatečně obdržel Rus Čumačenko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž