Mladí atleti potěšili i zklamali

Praha - Zcela rozdílně si vedla nastupující generace českých atletů na dvou právě skončených velkých akcích. Zatímco "omladina" se na mistrovství světa sedmnáctiletých v Debrecínu blýskla ziskem čtyř cenných kovů, jejich starší kolegové se z evropského šampionátu v Amsterdamu vracejí s prázdnou. "Je to zklamání, čekali jsme mnohem lepší výsledky i nějakou medaili. Zato kadeti dosáhli obrovského úspěchu," netajil se rozpornými pocity František Fojt, ředitel Českého atletického svazu.

Debrecín
Před dvěma lety se česká výprava z premiérového MS "17" v Bydhošti vracela bez medaile. V Maďarsku se ovšem zadařilo, stříbro vybojovala na osmistovce Veronika Plesarová, bronzem se ozdobila oštěpařka Andrea Květová, které k titulu světové šampionky scházelo pár decimetrů. A samostatnou kapitolou je vystoupení sprinterky Zuzany Kosové, jenž vydřela v kvalitních osobních rekordech třetí příčku na stovce i na dvojnásobné trati.

"Výsledky Kosové jsou doslova úžasné a ve světě také vzbudily náležitý ohlas. Vždyť brala medaile v disciplínách, kde vládnou Američanky, Jamajčanky..." pochvaloval si Fojt, podle něhož se začíná projevovat zvýšená péče o mládež, vytváření center talentů a sportovních tříd. "Nelze ale dělat žádné předčasné závěry, přece jen jsou to ještě větší děti. Výsledky nechceme nadsazovat, ale ani podceňovat, jsou příjemné a potěší."

Medailový účet šampionátu

P

Stát Zlato Stříbro Bronz Medaile

1.

USA

5

7

3

15

2.

Keňa

4

4

2

10

3.

Rusko

3

4

2

9

4.

Austrálie

3

3

1

7

5.

Německo

3

2

1

6

 

Katar

3

2

1

6

23.

ČR

-

1

3

4

Amsterdam
Sestupnou tendenci mají výkony českých atletů na evropském šampionátu dvaadvacetiletých. Před čtyřmi roky získali v Turku sedm medailí, o dva roky později v Göteborgu dvě. Letos nic. "Bohužel se jedná o mnohem významnější kategorii, tady se rozhoduje, jestli juniorské talenty zvládnou přechod mezi dospělé," tuší František Fojt.

Nejlepšího umístění, páté příčky, dosáhly sedmibojařka Hejnová a překážkářka Rücklová, o stupínek hůře skončila tyčkařka Boulová. "Zklamal tyčkař Ptáček, od něhož jsme víc než sedmé místo čekali útok na limit pro mistrovství světa v Edmontonu, jelikož odjíždí na Frankofonní hry do Ottawy. A i výkony Hejnové, výškařky Lalákové (8.) nebo dvoustovkaře Vojtíka (semifinále) zůstaly za očekáváním," posteskl si Fojt.

Svaz chystá podrobnou analýzu, podle ředitele ČAS je ale zatím předčasné malovat budoucnost české atletiky v černých barvách. "Zanedlouho začíná mistrovství Evropy juniorů v italském Grossetu, kde jsou naše vyhlídky o poznání nadějnější. Mezi nominovanými atlety je několik talentů, kteří by mohli do vyšší věkové kategorie vstoupit přímo jako kandidáti na zisk některé z medailí," zahrál na optimistickou strunku František Fojt.

Medailový účet šampionátu

P

Stát Zlato Stříbro Bronz Medaile

1.

Německo

6

5

5

16

2.

V. Británie

6

3

2

11

3.

Polsko

5

3

4

12

4.

Francie

5

1

4

10

5.

Rusko

4

6

4

14

15.

Slovensko

1

-

1

2

X.

ČR

-

-

-

-

Související články i výsledky naleznete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž