Na mítinku v Chebu má startovat i Zuzana Hejnová.

Na mítinku v Chebu má startovat i Zuzana Hejnová. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Esa české atletiky míří na mítink do Chebu

  • 3
Už šestatřicátý ročník napíše v úterý atletická Velká cena Chebu. Na západ Čech jako tradičně přijedou největší české hvězdy Zuzana Hejnová a Pavel Maslák. Bude to jejich poslední start na českém území před odletem na olympiádu do Ria.

„Mám slíbené Masláka a Hejnovou. Bude to těsně před olympiádou, vrátí se ze soustředění a chtěli by nějaký kontrolní závod. Hejnová poběží 300 metrů překážek a Maslák buď 300 metrů, nebo 500 metrů,“ hlásil už dopředu prezident chebského atletického klubu SKP Union a místopředseda Českého atletického svazu Jacek Přibáň.

A aktuálně dodává. „Přijedou. Jejich účast považuji za svůj velký managerský úspěch, protože nestartovali třeba na mistrovství České republiky v Táboře! Zuzana nebyla ani na mistrovství Evropy. Oba absolvovali soustředění a těsně před olympijskými hrami potřebují závod, na kterém by si vyzkoušeli formu.“ Není to jen o těchto dvou, s trochou nadsázky se dá říct, že pořadatelé si už mohou vybírat mezi českými atlety a takřka oddělovat zrno od plev.

„Špičky republiky se k nám chystají, řekli si to mezi sebou. Když nebude pršet, bude to zase skvělé,“ věří Přibáň. A konkrétní jména, od nichž se mladí adepti atletiky mohou hodně učit? „O start v Chebu je mimořádný zájem. Opět budeme muset odmítat některé z borců, kteří nebudou mít výkonnost, která je na Velkou cenu potřeba.

Zajímavostí bude třeba souboj našich nejlepších běžců na 400 metrů, kteří se jen těsně nekvalifikovali ve štafetě 4 x 400 metrů na olympiádu, ale na mistrovství Evropy skončili čtvrtí. Jejich souboj na třístovce – Patrik Šorm, Jan Tesař, Michal Jesenský s Pavlem Maslákem může skončit překonáním rekordu Josefa Robertsona z Jamajky (33.01),“ míní Jacek Přibáň.

K nim budou vzhlížet i chebské atletické naděje, které se také předvedou divákům, pro které je tradičně vstup zdarma. „Start na tomto závodě je pro ně velkou motivací. Diváci uvidí například druhého juniorského sprintera v českých tabulkách Davida Richtera na 100 metrů a pátého na 200 metrů. Poběží rovněž sprinterky, které obsadily čtvrté místo na mistrovství republiky ve štafetě na 4x100 metrů – Aneta Tiralová, Markéta Petrikovičová, Šárka Sabadinová a Kateřina Jarošová,“ jmenuje Přibáň své svěřence.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž