Špotáková, Veselý, Vadlejch... Šampionát atletů láká hvězdnými oštěpaři

  • 1
České atletické hvězdy míří do Tábora. Na tamním stadionu se o víkendu uskuteční republikový šampionát, který láká na řadu velkých jmen. Zejména těch oštěpařských: Barbora Špotáková, Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch... Mnoho dalších bude bojovat o domácí tituly i limity na mistrovství Evropy a olympiádu.

Navlékl si husitský úbor, vzal vozík s náčiním a vyrazil na táborský stadion Míru. Šéftrenér českých atletů tak v netradiční roli lákal na republikový šampionát; a propagace zjevně zabrala. Pár dnů před jeho startem mohou pořadatelé spokojeně konstatovat: už je téměř vyprodáno, zbývají desítky vstupenek především na stání.

Natáčení spotu? Úžasné. A děsná zima, říkal Dvořák

Počasí bylo mrazivé, foukal nepříjemný studený vítr. A v takových podmínkách točil Dvořák v úboru husity propagační spot k šampionátu. „Byla děsná zima. Dva stupně. Půl hodiny mě to děsně bavilo a další dvě už moc ne. Ale jinak dobré, za husitu jsem byl prvně.“

Není divu, lákadel čeká na diváky o víkendu v Táboře hodně. Nedorazí sice hvězdná překážkářka Zuzana Hejnová či Pavel Maslák, většina domácích hvězd však na mistrovství republiky bude.

Nejlákavější podívanou slibuje oštěp. V tom ženském se představí světová rekordmanka Barbora Špotáková, která se po odloženém startu sezony způsobeném zraněním pozvolna dostává do ideální formy. Naposledy na Memoriálu Josefa Odložila hodila 63,79 metru, tentokrát by chtěla letošní maximum ještě vylepšit.

„Noha už je úplně v pohodě. Půjdu z plného rozběhu. Je to optimistické. Když se povede hod, mohlo by mi to letět k 65 metrům,“ řekla dvojnásobná olympijská vítězka.

Ještě větší koncentrace hvězd bude v mužském oštěpu: nastoupí proti sobě Jakub Vadlejch (letos 86,76 metru), Vítězslav Veselý (83,81), Jaroslav Jílek (83,19) či Petr Frydrych (82,19).

Zajímavou novinkou bude pořádání soutěže koulařů mimo stadion: uskuteční se v pátek odpoledne na Žižkově náměstí. I tam bude o konkurenci a motivaci postaráno: utkají se Tomáš Staněk (má limit do Ria i na mistrovství Evropy), Martin Stašek (ME) či Ladislav Prášil, Martin Novák a Jan Marcell, kteří budou o limity bojovat. „Věřím, že je prostředí vyburcuje,“ prohlásil Dvořák.

Z dalších hvězd se představí třeba na čtyřstovce Denisa Rosolová, patnáctistovku poběží Kristiina Mäki, ve výšce nastoupí Jaroslav Bába, v tyčce Jan Kudlička, Michal Balner či Jiřina Ptáčníková, na osm metrů v dálce zaútočí Radek Juška.

Zbývající vstupenky lze pořídit v síti Ticketportal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž