Mílařka Šuldesová cítí velkou satisfakci

L i s a b o n - Patřila ke třpytivým talentům české atletiky. Mílařka Andrea Šuldesová se před čtyřmi lety ozdobila zlatem z evropského šampionátu do 22 let, poté si na své konto připsala několik finálových startů na významných akcích. Poslední dva roky se však trápila, zdraví si postavilo hlavu a její jméno se z popředí výsledkových listin vytratilo. Návratu mezi elitu se dočká až nyní, na mistrovství světa v Lisabonu. "Po splnění limitu jsem měla obrovskou radost, účast na šampionátu beru jako velkou satisfakci," přiznala Andrea Šuldesová.

Přitom její nominace se nerodila nijak lehce. Kritéria Českého atletického svazu naplnila až den před uzávěrkou, když uspěla ve vloženém závodě na juniorském mistrovství republiky. A letošní nejlepší čas (4:11,41) je stále o pět vteřin horší než její osobní maximum z roku 1999, kdy skončila na HMS v Maebaši šestá.

"Dva roky zdravotních problémů se musí někde projevit. Ale teď se cítím v dobré formě, která by měla kulminovat právě v Lisabonu. Rozhodně bych se chtěla dostat pod hranici 4:10," upozornila běžkyně z Břeclavi, které na pohodě nepřidal ani rozchod s polským trenérem Królem. Klid našla až u kouče Josefa Vedry, kde se mimo jiné připravuje s kamarádem Lukášem Vydrou.

Do Portugalska se vydala bez velkých prohlášení i cílů, spíš si znovu buduje ztracené sebevědomí. "Nezapírám, že mám respekt. V zimě jsem se párkrát dostala do kvalitního závodu, ale když jsem viděla, jak rychle se běží, tempo jsem prostě neakceptovala. Měla jsem strach," sklopila oči. Ale pak bojovně dodala: "Musím se těch obav zbavit, proto je pro mě účast na mistrovství světa tak důležitá."

Na Lisabon nemá Andrea Šuldesová dobré vzpomínky. Spíš děsivé. "Před pár lety se tu konalo mistrovství světa juniorů. Já jsem patřila k velkým favoritkam, na osmistovku jsem měla zaběhnutý výborný čas. Ale vypadla jsem v rozbězích," poznamenala zklamaně a s vírou dodala: "Doufám, že se něco podobného nebude opakovat."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž