Jiří Homoláč - ilustrační foto

Jiří Homoláč - ilustrační foto | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Homoláč si doběhl pro čtvrtý letošní český titul, uspěl i v krosu

  • 0
Obhájci titulu Jakub Zemaník a Simona Vrzalová na českém šampionátu atletů v krosu chyběli, druhá místa z loňského roku si tak v Kostelci u Stříbra vylepšili Jiří Homoláč a Moira Stewartová. Závod mílařů vyhrál Jan Friš, který si rovněž při neúčasti loňského šampiona Filipa Sasínka polepšil o jednu příčku.

Homoláč, který se těsně před mistrovstvím vrátil ze soustředění v Keni, zvítězil na desetikilometrové trati jasně o 44 sekund před Janem Janů. Vytrvalec VSK Univerzity Brno získal letos už čtvrtý domácí titul. Na jaře vybojoval zlaté medaile v půlmaratonu i maratonu a v září v silničním běhu na tradičních Běchovicích.

„Chtěl jsem vyhrát ještě o víc. Možná jsem za to měl zatáhnout už po prvním kole a běžet. Ale měl jsem skoro minutový náskok, takže jsem spokojen,“ řekl Homoláč na facebookovém profilu atletického svazu. S aklimatizací po čtvrtečním návratu z Keni potíže neměl. „Tam je nad ránem taky chladněji, neměl jsem s tím problém,“ uvedl.

Stewartová svedla mnohem napínavější souboj o titul s Kristýnou Dvořákovou, kterou porazila až v samém závěru závodu na osm kilometrů. V cíli měla k dobru tři sekundy.

„Posledních pár set metrů už jsem tomu moc nevěřila, takže jsem měla velkou radost. V závěru mě nakoplo fandění diváků,“ řekla běžkyně Spartaku Praha 4, která přidala prvenství v krosu k titulu z dráhové desítky.

Mistrovství ČR v krosu v Kostelci

Muži - vytrvalci (10 km): 1. Homoláč (VSK Univerzita Brno) 30:46, 2. Janů (Hvězda Pardubice) 31:30, 3. Král (AK Kroměříž) 31:43.

Mílaři (4 km): 1. Friš (Dukla Praha) 12:06, 2. Kučera (Slovan Liberec) 12:13, 3. Jaša (Škoda Plzeň) 12:21.

Ženy (8 km): 1. Stewartová (Spartak Praha 4) 28:23, 2. Dvořáková (USK Praha) 28:26, 3. Chlebiková (Třinec) 28:39.

Junioři (6 km): 1. Sasyn (Dukla Praha) 19:12.

Juniorky (4 km): 1. Koláčková (Olymp Brno) 14:18.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž