ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Reuters

Útok na dvouhodinovou hranici v maratonu začne za úsvitu

  • 4
V sobotu časně ráno začne na slavném motoristickém okruhu v Monze útok na dvouhodinovou hranici v maratonu. Organizátoři ze společnosti Nike určili start na 5:45. O prolomení magické hranice se budou pokoušet Eliud Kipchoge z Keni, Lelisa Desisa z Etiopie a Zersenay Tadese z Eritrey.

Světový rekord v maratonu drží od roku 2014 Keňan Dennis Kimetto, který v Berlíně zaběhl čas 2:02:57. Trio vytrvaleckých hvězd ho chce zlepšit o tři minuty, pokud by pokus vyšel, do rekordních tabulek se nezapíše.

Nike se totiž v rámci svého reklamního projektu snažil vytvořit běžcům pro pokoření dvou hodin ideální podmínky, které nejsou v souladu s pravidly. Vytrvalcům bude pomáhat 18 vodičů rozdělených do šesti skupin, kteří se budou na trati střídat. Pití budou dostávat od jezdců na skútrech.

Hlavním adeptem na čas pod dvě hodiny je olympijský vítěz Kipchoge, jehož osobní rekord má hodnotu 2:03:05. „Nemyslím si, že je to šílené. Chci být první člověk, který poběží pod dvě hodiny,“ řekl během příprav třetí nejrychlejší maratonec historie.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž