Lada Vondrová v cíli závodu na 400 metrů na mistrovství Evropy v Kluži | foto: Česká atletika / Aleš Gräf

Vondrová druhá, ale nespokojená: Chtěla jsem běžet o vteřinu rychleji

  • 0
Kluž (Od našeho zpravodaje) - Když dorazila do mixzóny, ještě zhluboka vydýchávala svižný kvapík, který si před pár okamžiky střihla. Pocity z něj měla smíšené: těšilo ji, že získala cenné body pro český tým, časem 52,11 si však radost neudělala. „Chtěla jsem běžet tak o vteřinu rychleji. Měla jsem na lepší výkon,“ přemítala Lada Vondrová po druhém místě v klání na 400 metrů při první lize ME družstev v Kluži.

Po příletu do Rumunska Vondrová hlásila, že na zdejší dráze zkusí zaútočit na ostrý olympijský limit 51,35, což je zároveň její osobní rekord.

V úterý na mítinku v Kladně se mu přiblížila na jednu desetinu, doufala proto, že formu vygraduje.

Atleti jsou v první lize mistrovství Evropy družstev po úvodním dnu druzí

„Jenže jsem se asi špatně vyspala, měla jsem těžké nohy a nebylo to ono,“ hodnotila po závodě. Příčinu neblahého pocitu nedokázala pojmenovat.

Šlo o její sedmý červnový start napříč disciplínami, mohla přijít únava?

„Takový program sice je fyzicky náročný, ale mě závodní rytmus sedí.“

Ani místy promoklá dráha klužského stadionu, nad kterým se pár desítek minut před zahájením programu prohnala vydatná přeháňka, jí nevadila.

„Mokrá dráha je rychlá dráha, špatný byl jen můj pocit. Asi jsem to rozběhla moc pomalu.“

Česká běžkyně na trať vylétla ze čtvrté dráhy, hned před sebou tak měla Nizozemku Femke Bolovou, letošní halovou mistryni Evropy.

„Mohla jsem se za ní vyvézt, ale nepovedlo se, takže to nebyla výhoda, ani nevýhoda,“ hodnotila Vondrová blízkost hvězdné soupeřky.

Teprve 21letá Nizozemka nasadila zběsilé tempo, kterým odsoudila všechny pronásledovatelky k marnému pronásledování. Do cíle doběhla v čase 50,37, čímž stanovila nový rekord evropského šampionátu.

„Byl to takový závod jen pro ni,“ přiznala Vondrová. „Byla o hodně první, pak jsem byla já a o další kus zpátky až ostatní. Bylo to zvláštní, ale byla čest s ní běžet. Ona je velký talent.“

Další pozitivní pocity, kterými mohla zahojit výkon, který zcela neodpovídal jejím představám, načerpala z bodové injekce týmu.

Díky jejím 11 bodům za druhé místo se české družstvo v průběžném pořadí po 11 ze 40 disciplín posunulo na čtvrtou příčku se ztrátou 6,5 bodu na druhou pozici, která zajišťuje postup zpět do superligy.

„Je super, že jsem týmu pomohla. Na čas zapomenu a jedeme dál.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž