VYČEKANÝ BRONZ. Německá kladivářka Betty Heidlerová byla původně osmá, rozhodčí jí ale nakonec uznali pokus, který jí zajistil třetí místo. | foto: Reuters

Kladivářka Heidlerová dostala cenu fair play, byla hodná na rozhodčí

  • 0
Na potvrzení zisku olympijské medaile čekala několik hodin, místo ní už se loni v Londýně dokonce radovala z bronzu čínská soupeřka. Kladivářka Betty Heidlerová přesto zachovala pevné nervy a nevinila rozhodčí. Za to si teď v Německu vysloužila cenu fair play.

O její medaili rozhodoval až protest, Heidlerová ji získala kvůli chybě softwaru až s několikahodinovým odstupem, v původních výsledcích figurovala na osmém místě.

Světová rekordmanka skončila třetí výkonem 77,12, který elektronický měřící systém nedokázal k jejímu jménu přiřadit, protože pokus vyhodnotil jako chybu rozhodčího.

Němka totiž na úvod páté série trefila na centimetr přesně vzdálenost, do které bezprostředně před ní na závěr čtvrtého kola pokusů hodila kladivo vedoucí Ruska Taťjana Lysenková. S prodlevou byl Heidlerové připsán výkon 72,34, který už přitom patřil další závodnici.

Ocenění fair play od svazu německých sportovních novinářů dostala Heidlerová za to, že "při následných protestech nejenže zůstala tiše, ale dokonce rozhodčí omlouvala".

"Všichni tam byli hrozně milí. Až mi jich bylo líto," řekla tehdy světová rekordmanka. Den poté i poděkovala rozhodčím za to, že umožnili výkon zanést do výsledkové listiny.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž