Ashton Eaton

Ashton Eaton | foto: AP

Kde je chyba, soužil se následovník Šebrleho. Poučil ho vynálezce flopu

  • 7
Má mu patřit budoucnost. Ashton Eaton ještě nezískal žádnou medaili na velké akci, přesto je největším favoritem desetiboje na mistrovství světa v Tegu. Pokud výjimečně talentovaný Američan opravdu vyhraje, stane se historicky nejmladším šampionem nejvšestrannějších atletů.

Zatím tento primát drží Němec Torsten Voss, kterému bylo při jeho triumfu v Římě v roce 1987 čtyřiadvacet let. Daley Thompson, Dan O'Brien, Tomáš Dvořák, Bryan Clay a Trey Hardee dobyli světový desetibojařský trůn v pětadvaceti, Tomu Pappasovi bylo o rok víc. Romanovi Šebrlemu zase patří opačné "nej", v Ósace zvítězil ve dvaatřiceti.

A teď je tu třiadvacetiletý kandidát Eaton, který loni po sedmnácti letech pokořil O'Brienův světový rekord v halovém sedmiboji a letos ho ještě vyšperkoval. Skvělý běžec i skokan, ale nuzný vrhač. Přesto mu odborný magazín Track & Field News už v dubnu přiřkl nálepku hlavního favorita pro Tegu. "To mi vyrazilo dech," přiznal Harry Marra, kouč studenta univerzity v Oregonu.

Absolutní rekordy Ashtona Eatona

100 m: 10,26 (1 032 bodů)
dálka: 804 (1 071)
koule: 14,74 (774)
výška: 211h (906)
400 m: 46,28 (994)
110 m př.: 13,35 (1 060)
disk: 47,36 (816)
tyč: 526h (991)
oštěp: 57,93 (707)
1500 m: 4:20,56 (808)
Součet bodů: 9 159

Jenže Eaton ukázal, že může být úspěšný i pod širým nebem. Při americké kvalifikaci si zlepšil osobní rekord o bezmála 300 bodů, počin 8 729 bodů ho poslal do čela světových tabulek. Předvedl lepší výkon než obhájce titulu z Berlína Hardee či vicemistr světa Suárez z Kuby na věhlasném klání v Götzisu. 

Rodák z Bendu má obrovský potenciál, nejenže neustále vylepšuje své silné disciplíny, ale hodně přemýšlí i o svých slabinách a snaží se je odstranit. Dokumentuje to třeba historka, kterou po srpnovém Thorpe Cupu, mezinárodním vícebojařském utkání mezi USA a Německem, přinesl oregonský deník The Register-Guard.

Eaton prý do noci brouzdal na serveru YouTube a studoval videa nejlepších světových výškařů, aby přišel na to, co se stalo s jeho technikou a proč se mu v posledních měsících nevedlo. "Pak jsem narazil na Fosburyho a jeho skoky na olympijských hrách 1968," zmínil vícebojař legendárního vynálezce skokanského stylu zvaného flop. "Napadlo mě jenom: ´Do prd...´ V jeho podání to vypadalo tak jednoduše."

Okamžitě telefonoval trenérovi. "My jsme se předtím na výšku hodně zaměřovali v tréninku. Teď mi volal uprostřed noci a říká: To je ono. Chybí nám tyhle prvky," popisoval Marra. Druhý den pak Eaton překonal 210 centimetrů a posunul si venkovní osobní maximum.

Podívejte se, kdo inspiroval Ashtona Eatona:

zdroj: www.youtube.com

Také se ale na zmiňovaném mítinku v Chula Vistě blýskl skvělou stovkou (10,26) a hlavně diskem, v němž ještě nedávno sotva atakoval čtyřicítku a který nyní poslal do vzdálenosti 47,36 metru. "Perfektní generálka na Tegu. Kdyby se mu takhle disk povedl v Koreji, má dalších sto bodů navíc," lebedil si kouč. 

Eaton by měl ještě na internetu začít studovat techniku Jana Železného a aspoň trochu se zdokonalit v dosud podprůměrném oštěpu. Pokud navíc ustálí nevyrovnanou výkonnost v koulařském kruhu a přidá pár decimetrů, světový rekord Romana Šebrleho 9 026 bodů bude reálně ohrožen. Už nyní činí součet osobáků čerstvého snoubence kanadské vícebojařky Brianne Theisenové mnohem víc než bájných devět tisíc bodů.

Momentálně však Eaton následuje korejskou výzvu. Před dvěma lety při berlínském debutu skončil na mistrovství světa osmnáctý, v sobotu a v neděli v Tegu bude mít úplně jiné ambice.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž