Kandidátů na divoké karty ještě přibylo

Praha - Halový atletický šampionát ve Stromovce přinesl o uplynulém víkendu rozšíření české výpravy pro vídeňský šampionát (1.-3. března) o tři atlety, funkcionářům svazu, kteří budou ve středu rozhodovat o složení týmu pro HME,však jejich úkol neulehčil. Šéftrenér Václav Fišer především upínal zrak ke skupince kandidátů reprezentace, kteří se v sezoně přiblížili nominačním normám na dohled. Z nich však jen tyčkařka Kateřina Baďurová smazala manko, které ji od limitu dělilo.

Naopak velmi důrazně se mezi adepty zařadil nečekaný překážkářský šampión Ladislav Burdel, kterého od jistoty nominace dělil nejmenší možný rozdíl - setina sekundy. V dosahu limitu se ocitl i koulař Josef Rosůlek, jemuž po nedělním stříbrném výkonu 19,23 metru chybí k limitu 37 centimetrů. Do uzávěrky nominace
obsahuje atletický kalendář již pouze úterní veřejné závody v Jablonci nad Nisou.

"Čekal jsem, že se nám víc vyjasní a ono to je spíš naopak,"pravil Fišer po skončení víkendových bojů. Myslel přitom na středeční zasedání výkonného výboru, jehož náplní bude tvorba nominace a tím i tradiční diskuse o případném udělování divokých karet. "Je to vždy nesmírně těžké, když je kandidátů víc. Velmi složitě se rozlišuje, koho ještě nominovat a kdo už je pod čarou," řekl svazový ředitel František Fojt.

Jasno má svaz alespoň v případě Šárky Kašpárkové, která podle Fišera naznačila, že hodlá požádat o udělení divoké karty, ačkoliv po návratu na dráhu po mateřské dovolené zůstala daleko za limitem 13,95 a navíc se zranila. Bývalá mistryně světa od této možnosti upustila. "Jeden dlouhý, ale přešlápnutý pokus a úroveň konkurence v Evropě mě nejprve přesvědčily o startu uvažovat. Nakonec ale dostane přednost klidná příprava na léto," pravila Kašpárková, jejíž svalové zranění by nemělo být tak vážné, jak se zprvu zdálo.

Před domácím šampionátem se jako o horkých kandidátech na splnění kritérií hovořilo vedle Baďurové o sprinterech Vojtíkovi a Klapáčové, mílařce Hoppové, tyčkaři Kyselovi, dálkařce Komrskové či výškařce I. Janků. Ve Stromovce se nikdo z nich nezlepšil. S výjimkou Janků a Hoppové, která se ale vzhledem k úrovni konkurence pokoušela o limit v sólozávodě, na svá letošní maxima alespoň útočili.
Vrcholem šampionátu byl vzájemný souboj čtvrtkařů Jiřího Mužíka a Karla Bláhy, který oběma přinesl časy hluboko pod hranicí nominační normy 47 sekund. Výkony, kterými potvrdili svoji nominaci na HME, předvedli ve Stromovce ještě Radek
Zachoval na dvoustovce (20,91), výškař Svatoslav Ton (227) a tyčkařky Pavla Hamáčková s Baďurovou (obě 430).

Jediným jistým účastníkem HME, který prohrál souboj s nenominovaným soupeřem,
byl tyčkař Štěpán Janáček. Český rekordman se nevypořádal s technickými problémy a v závodě se musel sklonit před Kyselou.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž