Jonesová: velký návrat velké sprinterky?

  • 1
Praha - Žije jako na houpačce. Nahoře, dole. Pět olympijských medailí ze Sydney 2000 vystřídala mateřská pauza i nařčení z dopingu. Mítink ve Veracruzu ji znovu posunul na vrchol. Sprinterka Marion Jonesová zaběhla v Mexiku druhý nejlepší výkon sezony 11,06 s. Čeká atletický svět návrat velké sprinterky?

"Je připravena a věří, že to bude kvalitní závod," nechal se před víkendem slyšet její manažer Charles Wells.

Mnozí jeho slova brali s rezervou, vždyť jako jediný stojí dlouhá léta věrně po boku třicetileté atletky.

Slavil s ní: když ji jako pětinásobné olympijské medailistce z her v Sydney 2000 ležel u nohou sportovní svět. Na ostravské Zlaté tretře tleskali diváci americké sprinterce dokonce dvakrát.

Řešil s ní problémy: když ex-manžel, kvůli dopingovým prohřeškům doživotně distancovaný koulař C. J. Hunter obvinil bývalou excelentní basketbalistku z užívání zakázaných podpůrných látek před australskými hrami.

Čekal na ni při tréninkových pauzách: když si dlouho léčila zranění a několik měsíců strávila na mateřské dovolené se synem Timem.

Bránil ji: zejména poté, co čelila obvinění v dopingové kauze laboratoře Balco, která poskytovala nepovolený "servis" předním světovým atletům.

Podporoval ji: možná nejvíc v období, když z olympijských Atén 2004 odjížděla pouze s pátým místem z dálkařského sektoru a výkonnostně zaostávala za absolutní světovou špičkou.

Pomáhal ji: když se rozešla s otcem svého dítěte Timem Montgomerym, jenž kvůli dopingovému nařčení přišel o světový rekord a byl společně s trenérem Stevem Riddickem obviněn z bankovních podvodů.

A radil ji: intenzivně letos při výběru místa svého prvního letošního startu. Zvolili Veracruz. 

Právě v Mexiku běžela loni naposledy. V červnu skončila v Monterrey čtvrtá za 11,40 s a pro zbytek sezony se uchýlila do ústraní.

Po jedenácti měsících se odhodlala k návratu.  A Charles Wells mohl konečně zářit štěstím. V euforii rozeslal manažerům předních světových mítinků na mobilní telefony textové zprávy: 11,06 s - to je výkon, co?

Odborníci čas identifikují rychle: od začátku roku běžela rychleji pouze Allyson Felixová, o dvě setiny sekundy.

Poprvé po dlouhé době měla Jonesová důvod k radosti: čas 11,06 s je zároveň jejím nejlepším výkonem od roku 2004.

Ale byl to zvláštní závod. V jedné dráze Marion Jonesová, šampionka ve stínu dopingových pochybností versus Torri Edwardsová, dvouletým zákazem činnosti potrestaná sprinterka za užívání zakázaných prostředků na mistrovství světa v Paříži 2003. Ve výsledkové listině ve Veracruzu jim patří první dvě místa.

"Byl to perfektní závod. Skvělá atmosféra," omezila svůj komentář Jonesová. S novináři nekomunikuje. Ačkoli nikdy neměla pozitivní test a úspěšně absolvovala výslech na detektoru lži, zejména americká média ji nešetří. Do karet jim loni nahráli i organizátoři evropských mítinků: rozhodli se bývalou královnu sprinterských tratí na své mítinky nezvat.

Ale letos?

Čas z Mexika je znamením kvality. Reakce na sebe pravděpodobně nenechají dlouho  čekat. Pozvání údajně zvažují už pořadatelé Zlaté ligy v Paříži. Byť riziko, které jméno Marion Jonesové s sebou přináší, není malé.

Marion Jonesová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž