NA VRCHOLU. Keňská běžkyně Pamela Jelimová právě získala milionový poklad

NA VRCHOLU. Keňská běžkyně Pamela Jelimová právě získala milionový poklad atletické Zlaté ligy. | foto: Profimedia.cz

Jen prchavý zázrak. Olympijská vítězka se nedokáže vrátit

  • 14
Neuvěřitelný příběh olympijské vítězky Pamely Jelimové se zadrhl. Vítězka osmistovky z Pekingu, která se vynořila odnikud a po letech ohrozila zdánlivě nepřekonatelný světový rekord Jarmily Kratochvílové, svůj nevšední běžecký dar nenaplňuje.

V roce 2008 absolvovala fenomenální sezonu, ale od té doby se trápí a nyní potvrdila, že se nezúčastní ani keňského šampionátu. "Takže už neexistuje šance, jak bychom ji mohli nominovat na mistrovství světa v Tegu," upozornil generální sekretář keňské atletické federace David Okeyo.

Jelimová před třemi roky připomínala běžící zázrak. Tehdy osmnáctiletá juniorská mistryně Afriky na 400 metrů si poprvé vyzkoušela dvojnásobnou trať a vzápětí suverénně vyhrála seniorský kontinentální šampionát.

Účast Jelimové na velkých akcích

2007 - 1. místo na juniorském mistrovství Afriky (400 m)
2007 - 7. místo na juniorském mistrovství Afriky (200 m)
2008 - 1. místo na mistrovství Afriky (800 m)
2008 - 1. místo na olympijských hrách (800 m)
2008 - 1. místo při Světovém atletickém finále (800 m)
2009 - nedokončené semifinále na mistrovství světa (800 m)

Vzhledem k nadmořské výšce Addis Abeby předvedla neadekvátně skvělý čas a loučící se legenda Maria Mutolaová, která dosupěla do cíle na druhém místě, jen obdivně vydechla: "Ona je snad z jiné planety, nikdy jsem nic takového neviděla."

Když Jelimová sestoupila do evropských nížin, srazila z osobáku další tři vteřiny a juniorský světový rekord postupně vylepšila až na 1:54,01 minuty. Třetí nejlepší výkon historie, jen 72 setin za maximem Kratochvílové.

Její dominance byla brutální, mladičká policistka z Kapsabetu si běhala své vlastní závody. Předvedla to na olympiádě v Pekingu, kde brala zlato jako vůbec první Keňanka, při Světovém atletickém finále ve Stuttgartu, triumfovala také v seriálu Zlaté ligy a sama shrábla milionový jackpot.

Doma pak Jelimovou uvítali s královskými poctami, potřásla si rukou s prezidentem a předsedou vlády, při cestě do jejího rodiště vítaly konvoj dvou stovek vozů statisíce lidí a po pompézním ceremoniálu hodovalo na slavnosti na deset tisíc hostů.

Dívka z nuzných poměrů se stala zámožnou celebritou, o dceru svobodné matky devíti dětí bojovalo několik mužů, kteří se hlásili k otcovství, stovky dalších jí více či méně vážně nabízely sňatek. Tehdy Jelimová šokovala ještě jednou, když přiznala, že je vdaná od svých sedmnácti a  existenci manžela tajila.

Pamela Jelimová
Pamela Jelimová
Osmnáctiletá keňská běžkyně Pamela Jelimová po šestém vítězství.

V CÍLI. Keňská běžkyně Pamela Jelimová ve své životní sezoně

V následujících sezonách však přišel zoufalý útlum, keňská kometa se sotva dostala pod dvě minuty. Letos se představila jen v jediném významnějším klání, na Diamantové lize v Eugene skončila v podprůměrném čase 2:09,12 poslední.

"Pamela má za sebou sérii zranění, která zmařila její návrat do vrcholné formy. A o dalších věcech nechci mluvit veřejně," vysvětloval půlkařčin manažer Barnabas Korir.

"Při honbě za jackpotem Zlaté ligy jsem si poničila svoje tělo. V roce 2008 jsem absolvovala prakticky každý závod a pak mi došel dech. Byla jsem hotová," vysvětlovala Jelimová, proč nenavázala na své úspěchy.

Vývoj výkonnosti Jelimové na 800m

2008 - 1:54,01
2009 - 1:59,49
2010 - 2:01,52
2011 - 2:09,12

"Ale já se vrátím. Kdokoliv bude nahoře, bude mi muset uvolnit místo, protože já se nezastavím, dokud se nevydrápu zpátky," přidala varování. "Náš plán na obhajobu olympijského zlata v příští sezoně platí," potvrzoval Korir.  

"Musí to být psychologický problém," dohadoval se kouč keňské reprezentace Stephen Mwaniki. "Atletika je ze 75 procent o duševní síle a z 25 procent o fyzické," tvrdí.

Bývalý trenér Jelimové, který ji přesvědčil o přestupu ze čtvrtky na dvojnásobnou trať, míní, že neunesla náhlou slávu. "Její chování se změnilo, z disciplinované sportovkyně se stala nezvladatelná. Ukázala naprostou lhostejnost a chovala se rezervovaně," horlil Said Azíz.

Z poničení charakteru své bývalé svěřenkyně vinil peníze, její novou roli celebrity, která se stala veřejným majetkem, i vnější vlivy. "Lidé, kteří předtím Jelimovou vůbec neznali, převzali vedení jejích záležitostí. A někteří z nás, co s ní byli od začátku, se ocitli mimo hru," dodával trochu zhrzeně Azíz.

Procitne ještě výjimečný talent? Dokáže se před londýnskou olympiádou vrátit? Jelimové je teprve jedenadvacet let.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž