NOVÝ REKORDMAN. Keňský běžec David Rudisha oslavuje v cíli závodu na 800 m vítězství i nový světový rekord.

NOVÝ REKORDMAN. Keňský běžec David Rudisha oslavuje v cíli závodu na 800 m vítězství i nový světový rekord. | foto: AP

Je dobře, že Rudisha můj čas překonal, tvrdí sesazený rekordman Kipketer

Tak už nejsem nejlepší, musí teď připustit. "Ale smutek? Překvapení? To ne," kroutil hlavou Wilson Kipketer. Od víkendu už není Dán z Keni nejrychlejším osmistovkařem planety, jeho zaprášené maximum o dvě setiny vylepšil Keňan David Rudisha.

"A svůj rekord ještě vylepším," věří čerstvě nejrychlejší půlkař planety. "Když jsem ten čas dokázal zaběhnout, mám na to zlepšovat se a běhat ještě rychleji."

Jak symbolické bylo, že vyhrál na modrém tartanu olympijského stadionu v Berlíně, kde před rokem zažil největší zklamání své krátké kariéry - to se nedostal do finále osmistovky na mistrovství světa.

Tentokrát byl hrdinou dne. Když se časomíra rekordního závodu na olympijském stadionu v Berlíně zastavila na hodnotě 1:41,09, Kipketer byl zrovna v Singapuru jako ambasador olympiády mládeže.

Trojnásobný mistr světa, který nikdy nezískal olympijský titul ("jen" stříbro a bronz), přes agenturu Reuters vzkázal: "David běhá výborně a tušil jsem, že mi jednou dokáže rekord vzít. Tohle je první krok, aby se stal velkou atletickou osobností."

Dosavadní Kipketerův zápis platil třináct let od srpna 1997, tehdy vymazal z tabulek Brita Sebastiena Coea, který se na čele držel dokonce šestnáct let.

"Možná si myslel, že ten jeho rekord ještě nějakou dobu přežije," dumal Rudisha.

"Ne, je vlastně dobře, že ten rekord po takové době padl," říkal 37letý naturalizovaný Dán, v současnosti kouč a poradce. "Je spravedlivé dělit rekordy mezi kontinenty."

Kipketer předpovídá svému nástupci skvělou budoucnost: "Jako Bolt je to mladá krev, oba jsou novou generací atletických hvězd."

Rodák z atletické líhně Rift Valley to má dokázat už za rok na mistrovství světa v korejském Tegu a pak taky samozřejmě v Londýně, kde se bude bojovat o olympijský úspěch.

"Letos chci ještě vylepšit čas," plánoval 21letý atlet. "V příští a té následující sezoně půjde jen o vítězství."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž