Jelena Isinbajevová

Jelena Isinbajevová - Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová v kvalifikaci olympijské soutěže. | foto: Reuters

Isinbajevová má skvělou formu a v Praze chce absolutní rekord

  • 5
Lepší pozvánku na mezinárodní halový mítink v Praze už pořadatelé nabídnout nemůžou. Přijede nejlepší atletka světa Jelena Isinbajevová z Ruska. Tyčkařka, která je ve výborné formě, se pokusí o překonání absolutního světového rekordu. Ten má nyní hodnotu 505 centimetrů.

Mítink světových rekordmanů se bude konat v pražské O2 areně ve čtvrtek 26. února a sympatická tyčkařka bude jeho největší hvězdou.

Naopak po zraněném překážkáři Dayronu Roblesovi z Kuby se odhlásila kvůli poklesu formy i Pamela Jelimová z Keni, která měla útočit na světový rekord na trati 1000 metrů. Pořadatelé už sehnali náhradu; o stejný počin by se mezi muži měl pokusit Abubaker Kaki ze Súdánu.

Isinbajevová na mítinku v Doněcku poprvé v hale překonala pět metrů a na kontě už má 26 světových rekordů. (Více čtěte zde). Před mítinkem v Praze se objeví ještě v sobotu v  Birminghamu.

"Chtěla jsem vyslat jasný signál, že myslím i na další rekordy," citoval skokanku manažer pražského mítinku Alfons Juck. Pokud se Isinbajevové podaří skočit v hale alespoň 506 cm, bude tento výkon podle platných pravidel mezinárodní federace IAAF považován za absolutní světový rekord.

Soupeřkou jí v Praze bude mimo jiné i Američanka Stacy Dragilaová. I přes odhlášku Jelimové uvidí Praha pokus o světový rekord na 1000 metrů. Nejlepší výkon 2:14,96 minuty patří legendárnímu Wilsonu Kipketerovi z roku 2000.

Juniorský mistr světa Kaki už loni zaběhl 2:15,77. Kaki měl v Praze původně běžet osmistovku, jeho místo na této trati zaujmou olympijský vítěz Wilfred Bungei z Keni a stříbrný z Pekingu Ahmed Ismail ze Súdánu, který vede vede letošní světové tabulky časem 1:45,73 minuty.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž