Ivan Uchov

Ivan Uchov | foto: Radek Miča, MAFRA

Hustopeče ulovily světové výškaře. Lepší sehnat nejdou, kývl manažer

  • 0
Cílem skokanů do výšky je překonávat stále vyšší a vyšší laťky. A obrazně řečeno se o to snaží i pořadatelé oblíbené Moravské výškařské tour. "Jenže jsme si nastavili laťku tak vysoko, že už není co překonávat. Můžeme ji jen udržet. A i to je vzhledem k ekonomické situaci velmi náročné," podotýká renomovaný atletický manažer Alfons Juck.

Jeho slova nejsou nijak nadsazená, vždyť minulé výškařské závody v Třinci a jihomoravských Hustopečích se zařadily do nejlepší světové desítky specializovaných atletických mítinků, a to nejen výškařských, letošního roku.

V tom příštím se datum jejich konání posune o týden dál, v Třinci se bude skákat 26. ledna a v Hustopečích 28. až 29. ledna. "Díky tomu by skokani měli být v lepší formě, ale zároveň jsme se tak dostali do konfrontace s jinými závody, což znamená větší konkurenční boj," oznamuje Juck.

Díky jeho schopnostem z něj však Moravská tour neodejde poražena. I nyní totiž ulovila ty nejzářivější skokanské klenoty, které byly k dispozici, tedy ruského "skorosupermana" Ivana Uchova a Němku Ariane Friedrichovou. "Nic lepšího sehnat nejde," hlásí Juck.

Královna světové atletiky Blanka Vlašičová z Chorvatska, která se loni představila v Třinci, totiž tentokrát halovou sezonu vynechává. Česko budou zastupovat Iva Straková a Oldřiška Marešová, o účasti Jaroslava Báby pořadatelé jednají.

"Jsme rádi, že nejlepší světoví skokani opět přijedou do malého jihomoravského města vína," raduje se ředitel Hustopečského skákání Zbyněk Háder. "Hlavně Ivan Uchov je v Hustopečích nesmírně populární a má tu i svůj fanklub."

Náklonnost je v tomto případě oboustranná. "Miluju Hustopeče, vždy tam skáču vysoko," uvedl Uchov, který jako jediný za poslední roky překonal 240 centimetrů.

V Hustopečích tradičně budou skákat nejen hvězdy, ale o den dříve také mládež včetně té tělesně postižené. "Nechceme být jen výkladní skříní, ale chceme dát také prostor mladým atletům, aby mohli závodit na špičkovém povrchu," sděluje Háder.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž