Nejlepší světoví atleti roku 2013 jsou oba z Jamajky: tradiční anketu vyhráli

Nejlepší světoví atleti roku 2013 jsou oba z Jamajky: tradiční anketu vyhráli Shelly-Ann Fraserová-Pryceová a Usain Bolt. | foto: AP

Hejnová se nejlepší atletkou světa nestala, triumfovali Jamajčané

  • 6
Figurovala v trojlístku nominovaných, ale nejlepší atletkou světa za rok 2013 se Zuzana Hejnová nestala. Tradiční anketu mezinárodní federace IAAF vyhrála Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, v mužské kategorii znovu vládl její krajan Usain Bolt.

Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek, vítězka Diamantové ligy a v sezoně neporažená Hejnová už byla v říjnu vyhlášena nejlepší evropskou atletkou a nyní měla možnost stát se první českou ženou, která získá ocenění IAAF. Anketu dosud vyhrál pouze oštěpař Jan Železný v roce 2000. V užším výběru byla spolu s ní ještě novozélandská koulařka Valerie Adamsová.

Zuzana Hejnová po triumfu na MS v Moskvě.

Oba Jamajčané při galavečeru v Monaku potvrdili role favoritů a převzali ocenění a šeky na 100 000 dolarů. Poprvé od roku 1993 tak tituly dostali reprezentanti jedné země. Šestadvacetiletá Fraserová-Pryceová získala od Rady IAAF cenu poprvé v kariéře. O rok starší Bolt, jenž dostal přednost před ukrajinským výškařem Bohdanem Bondarenkem a britským vytrvalcem Moem Farahem, vyhrál anketu potřetí v řadě a celkově popáté za posledních šest let.

Držitel světových rekordů na 100 a 200 metrů vyhrál na mistrovství světa v Moskvě zlaté medaile na tratích 100, 200 a 4x100 metrů. Svou sbírku cenných kovů z MS rozšířil Bolt na osm zlatých a dvě stříbrné, čímž se stal nejúspěšnějším atletem v historii světových šampionátů. Fraserová-Pryceová získala v Moskvě stejnou sadu medailí.

Takhle se nejlepší atletka Evropy letošního roku fotila pro Magazín DNES:

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž