Reportáž skončila 5. 3. 2021 13:36

Halové mistrovství Evropy v atletice v Toruni, 1. den

Průběh komentuje Stanislav Kučera.

Čeští reprezentanti

V prvním rozběhu osmistovky mužů jde do akce Lukáš Hodboď, k postupu do semifinále potřebuje skončit do třetího místa ze šesti závodníků.

Čeští reprezentanti

Markéta Červenková končí s výkonem 17,75 metru na osmé pozici. 

Soutěž koulařek je u konce, ze zlaté medaile se raduje Portugalčanka Dongmová (19,34 metru), stříbro patří Švédce Roosové (19,29), třetí příčku vybojovala Němka Schwanitzová (19,04). 

Čeští reprezentanti

Červenkové zatím patří poslední osmá příčka s výkonem 17,75. 

Skvělý souboj nabízí finále koulařek. Švédka Roosová se nejprve vypjala k národnímu rekordu v hodnotě 19,29 metru, jenže vzápětí si vedení vzala zpět Dongmová z Portugalska, která přidala pět centimetrů. 

Čeští reprezentanti

Momentky z boje Pavla Masláka v semifinále běhu na 400 metrů...

  • Pavel Maslák běží na prvním místě v semifinále čtyřstovky na halovém...
  • Pavel Maslák dobíhá na čtvrtém místě v semifinále čtyřstovky na halovém...

Skok do dálky v ženském pětiboji ovládla Belgičanka Thiamová s výkonem 6,60 metru. Do závěrečné osmistovky si tak na prvním místě celkového pořadí ponese pohodlný náskok. 

Začaly také semifinálové běhy čtyřstovky žen - zde se však žádná česká reprezentantka nepředstaví. 

Čeští reprezentanti

„Ze druhé dráhy je to vždycky těžké, snažil jsem se rozběhnout volně a přidat v závěru, ale nepovedlo se,“ zhodnotil svůj výkon v semifinále čtyřstovky Šorm do kamer ČT. „Ve štafetě je úplně jiný hec, s klukama věříme v kvalitní umístění,“ už vyhlížel týmovou disciplínu.  

Čeští reprezentanti

V koulařském sektoru se Červenková posunula třetím pokusem na 17,75 metru a zaujímá průběžné sedmé místo. Výkonem 19,21 je jasně ve vedení Dongmoová z Portugalska. 

Čeští reprezentanti

Ani Šorm do finále nepostupuje, v semifinále skončil na posledním šestém místě s časem 47,69. 

Čeští reprezentanti

Ve třetím semifinále čtyřstovky mužů usiluje o sobotní boje o medaile Patrik Šorm. Český reprezentant už je připraven v dráze číslo dvě. 

Ze druhého semifinále běhu na 400 metrů mužů postupují Nizozemec Bonevacia a Slovinec Janežič

Čeští reprezentanti

Koulařka Červenková zaznamenala druhým pokusem 17,28 metru a figuruje na průběžném čtvrtém místě, všechny závodnice za ní však nemají žádný platný vrh. 

Čeští reprezentanti

„Zklamání je určitě velké, nevím, jestli jsem to nerozeběhl až moc rychle. Pak mi to prostě nějak nejelo, vůbec nevím, co se stalo. Ještě před deseti dny jsem v Madridu běžel 6,12 a přišlo mi, že jsem to teď rozeběhl stejně,“ marně hledal Maslák příčiny nezdaru v rozhovoru pro ČT. 

Čeští reprezentanti

Maslák sice seběhl na prvním místě a měl nakročeno k postupu, pak se však před něj natlačili Nizozemec Van Diepen a Španěl Husillos. Český reprezentant v závěru rezignoval a zaznamenal čas 46,70, za druhým místem zaostal o 44 setin. 

Čeští reprezentanti

Maslák končí až na čtvrtém místě a do finále se nepodívá. 

Čeští reprezentanti

Maslák už je připraven ve čtvrté dráze. 

Čeští reprezentanti

Za okamžik se v prvním semifinále běhu na 400 metrů mužů představí Pavel Maslák, k postupu do sobotního finále potřebuje ve své skupině skončit na prvním či druhém místě. 

Čeští reprezentanti

První česká vlaječka se objevuje až nyní, kdy začíná finále vrhu koulí žen i s Markétou Červenkovou. Česká reprezentantka má číslo 4, favoritkou je Němka Schwanitzová.