Americký sprinter Justin Gatlin

Americký sprinter Justin Gatlin | foto: AP

Doping ti pomáhá dodnes, viní vládce sprintů. Nejsem myš, odmítá Gatlin

  • 15
Řím hlásá: Všechny oči budou směřovat na Justina Gatlina. Muž, co vládne stovce, co je letos nejrychlejší i na dvoustovce, má být hvězdou první velikosti dalšího z diamantových mítinků. Jenže ať si americký sprinter svou temnou minulost vyřešil a už hledí spíš před sebe, k dalším medailím, k Moskvě, Riu, jeho aktuálním výkonům mnozí nevěří. A dokonce se objevil názor: Doping ti pomáhá i deset let poté.

Gatlin v letošní sezoně řádí. Stovku v Dauhá běžel v osobním rekordu 9,74 sekundy, o desetinu lépe než nejbližší pronásledovatel, po dvoustovce z víkendového Eugene (19,68) je dokonce o tři desetiny rychlejší než zbytek světa. A svými časy neustále na dálku varuje největšího soka Usaina Bolta.

„Jsem připraven postavit se jakémukoliv soupeři,“ přesvědčuje sebevědomý Američan.

Na olympijském stadionu v Římě, ve čtvrtém mítinku Diamantové ligy, poběží 33letý blesk stovku, kterou tu už třikrát vyhrál a předloni na ní slavil snad největší úspěch - porazil jamajského světového rekordmana.

Ovšem nebylo by asi normální, kdyby si Gatlin za svou suverenitu vyslechl jen chválu. Dvakrát ho v minulosti usvědčili z užívání zakázaných látek a za to si nese následky dodnes. Experimenty univerzity v Oslu totiž přinesly překvapivý závěr: myš, která dostala i jen malou dávku testosteronu, má i v pozdějším věku schopnost rychlého nárůstu svaloviny.

„Justin Gatlin nejenže ohrožuje Usaina Bolta,“ stálo nedávno v britském deníku The Telegraph. „On ohrožuje atletiku.“

Gatlin si nejdřív odseděl trest za amfetaminy, pak v roce 2006 dostal čtyřletý distanc za nález anabolických steroidů. Po návratu, ve 33 letech doběhl v Londýně pro olympijský bronz, letos šňůru závodů bez porážky protáhl na devatenáct a neustále zrychluje.

I proto si nakonec musel vyslechnout nevyhnutelnou otázku, jestli je všechno v pořádku, jestli norští odborníci přece jen nemohli mít v něčem pravdu. „Myslím, že je to směšné,“ rozzlobil se Gatlin. „Tohle je událost z roku 2006, skoro dekádu nazpět. S tím na mě nechoďte. Taky nechápu, proč srovnáváte laboratorní myš s člověkem.“

Gatlin zneužití zakázaných látek vždy popíral a porotu přesvědčoval, že v jeho těle se objevily poté, co masér Christopher Whetstine použil bez jeho vědomí emulzi obsahující testosteron. „Všechno je, jak jsem tvrdil tehdy,“ zopakoval znovu. „A vůbec... Proč se mě ptáte na událost deset let starou?“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž