Fuchsová vybíhá, Formanová vyčkává

Praha - Na tuto neděli si naplánovala osmistovkařka Helena Fuchsová návrat na atletickou dráhu po zranění, kvůli němuž nemohla loni startovat na mistrovství světa v Edmontonu. Mítink ve Stuttgartu bude pro šestatřicetiletou atletku zahřívacím závodem před seriálem halové Grand Prix, který začne ve středu ve Stockholmu. Naopak až na domácím šampionátu (16.-17. února), případně na některém z mítinků v týdnu před ním, se chystá vrátit k závodění její kolegyně a konkurentka Ludmila Formanová. Zdravotní pauza dvojnásobné mistryně světa z roku 1999 trvá již od olympijských her v Sydney.

Ze čtyř dílů série se Fuchsová zúčastní tří, nemá v plánu pouze start v Birminghamu, který koliduje s domácím mistrovstvím v pražské Stromovce. "Loňskou letní sezonu jsem si moc neužila, tak se na závodění velmi těším. A to také proto, že se po přestávce cítím velmi dobře fyzicky i psychicky," tvrdila atletka, jež v uplynulých třech týdnech absolvovala finální přípravu na Kanárských ostrovech.

Ve svém vstupním závodě by se měla Fuchsová utkat s letos zatím nejrychlejší půlkařkou Jolandou Čeplakovou ze Slovinska (1:57,79), v GP pak bronzovou medailistku z loňského halového mistrovství světa čekají stejně jako vloni duely s Marií Mutolaovou z Mosambiku a Rakušankou Stephanií Grafovou.

"Stuttgart beru opravdu jen jako zahřívací kolo. Vážnější už budou závody Grand Prix, které proložím při domácím mistráku čtvrtkou v rámci rychlostní přípravy," uvedla bývalá specialistka na čtyřsetmetrovou trať.

Formanová, jež se rovněž o víkendu vrátila z třítýdenní přípravy na Kanárských ostrovech, stále ještě dohání tréninkové manko, protože jí na sklonku roku přibrzdilo v přípravě zranění přitahovače.

"To manko stále cítím, ale chci v hale závodit. Buď poběžím na republice nebo už v týdnu před ní," předpokládá Formanová. "A pokud splním limit a budu se cítit dobře, tak počítám i s halovým mistrovstvím Evropy," dodala osmadvacetiletá běžkyně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž