Fuchsová statečně čelí favoritkám

P r a h a - Běžkyně Helena Fuchsová zatím pozoruje, jak spolu dvě královny osmisetmetrové trati bojují o vítězství. Mezi Rakušankou Stephanií Grafovou a Marií Mutolaovou z Mosambiku se má příští neděli rozhodnout, kdo vyhraje mistrovství světa v hale. Fuchsová by ráda, aby ji vzaly do hry, a nebude se ptát. "Ony si nemyslí, že je porazím. Budou bojovat mezi sebou, z toho bych mohla vytěžit," řekla Fuchsová. "Grafová je dobrá, ale Mutolaovou bych měla střihnout."

Jsou to velká slova od závodnice, která běhá závody dlouhé 800 metrů necelý rok. V nové konkurenci už se ale začíná rozkoukávat. V posledních dvou týdnech se třikrát střetla s oběma favoritkami. Vždy doběhla za nimi, ale v cíli jim pokaždé byla o něco blíž.

Naposledy v neděli v Liévinu se dvojice soupeřek držela většinu závodu, až padesát metrů před cílem jí utekly. Její čas 1:58,37, kterým skončila třetí, je osmý nejlepší v historii. "Cítím pokrok, aspoň mi to tak připadá," řekla Fuchsová. "Uvidíme, co se bude dít, až se to rozeběhne pomaleji. Naposledy jsme měly rychlého zajíce a pak to skvěle táhla Mutolaová."

Běžet rychle od začátku do cíle, tak vypadá Fuchsové ideální závod. Může tak udat svoji přednost z kratší trati, vytrvalost v rychlém tempu. "Z rychlého závodu mi tolik neutečou," vysvětluje.

Grafová s Mutolaovou na ni zatím nepohlížejí jako na možné nebezpečí. Všechny tři spolu dobře vycházejí, s Grafovou dokonce Fuchsová při závodech jídá u jednoho stolu. "Říká, že mě má ráda, protože jsem přátelská. Při závodě se neznáme, ale po něm jsme v pohodě," vypráví Fuchsová.

Na každou z téhle trojice by na šampionátu v Lisabonu mohla zbýt medaile. I když je tu další konkurence, Ruska Afanasjevová nebo Američanka Clarková. Může to dopadnout jakkoliv, jen Grafová se zdá nepřekonatelná. Je ve formě a tvrdí, že zaběhne světový rekord, který už třináct let drží Němka Christine Wachtelová.

"Vypadá jasná, ale v Lisabonu se uvidí," řekla Fuchsová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž