Formanová zvažuje ukončení kariéry

  • 42
Čáslav - Osmnáct milimetrů vyhřezlé ploténky může stát u konce atletického příběhu bývalé mistryně světa. Ludmila Formanová, světová šampionka v běhu na 800 metrů z roku 1999, právě přemýšlí o tom, že už nikdy nebude závodit. Zranění, které ji trápí už od zimy, se v poslední době zhoršilo a Formanová má před sebou těžkou volbu. Buď podstoupí operaci, která ji může, ale také nemusí vrátit zpátky k vrcholovému sportu. Nebo zákrok odmítne. To by znamenalo, že už se k závodění nevrátí.

"Kdybych na operaci nešla, doktoři mi dávají nejvýš jedno procento, že bych mohla znovu běhat," říká Formanová. Jenže za poslední roky zažila Formanová už několik operací. Od olympijských her 2000, kde s těžce zraněným kotníkem nedokončila rozběh, zažila jen jedinou sezonu bez velkých zdravotních problémů.

"Ještě jsem se nerozhodla," řekla Formanová. "Rodiče by nechtěli, abych na zákrok šla. Říkají, že už jsem se natrápila dost." V pražské nemocnici v Motole ve středu Formanovou prohlédly lékařské kapacity, fyzioterapeut Pavel Kolář a ortoped Václav Smetana.

Ten Formanové po olympijských hrách operoval zraněný kotník. "Shodli se, že bez operačního zákroku se nebudu moci připravovat na další olympiádu," říká Formanová. "Zkoušeli jsme konzervativní léčbu. Byla jsem na kapačkách a cvičila jsem. Ale výhřez je horší."

Problémy začaly v zimě, kdy si Formanová poranila sedací nerv. Podobné potíže má v současnosti i známá francouzská čtvrtkařka Marie-José Pérecová, trojnásobná olympijská vítězka, která proto zřejmě ukončí kariéru. Formanová se stále drží naděje.

Zatím musí snášet bolest. "V posledních dnech jsem běhala na prášcích a omezuje mě to i v běžném životě," říká Formanová. "Nemůžu sedět ani udělat rychlý pohyb."

Dnes je téměř jisté, že Formanová za necelé dva měsíce nebude startovat na mistrovství světa v Paříži. Ale co bude dál? "Už se mi na operaci nechtělo, ale to by znamenalo konec," přemítá Formanová.

"V tuhle chvíli se přikláním k tomu, že na ni půjdu. Kvůli olympiádě a také proto, že si nedovedu představit, že bych se nemohla pořádně hýbat. Operace mi dává padesát až osmdesát procent naděje, že budu běhat dál. Nechala jsem si čas na rozmyšlenou. Poslechnu si rady, ale rozhodnu se sama. Do konce týdne."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž