OD ORLOJE. Šestnáctý ročník Pražského maratonu odstartuje zase na Staroměstském náměstí.

OD ORLOJE. Šestnáctý ročník Pražského maratonu odstartuje zase na Staroměstském náměstí. | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Dost, řekl Pražský maraton. Poprvé v historii vyprodal všechna startovní čísla

  • 3
Dělí je dva a půl tisíce let. A zatímco ve vůbec prvním maratonském běhu startoval jediný "závodník", v tom letošním Pražském maratonu jich poběží na osm tisíc. Šestnáctý ročník odstartuje v neděli v 9 hodin na Staroměstském náměstí.

Pořadatelé museli poprvé v historii uzavřít registraci do závodu, když se počet zaregistrovaných účastníků vyšplhal na číslo 7900.

Mezi běžci byste našli 85 různých národností, ze 4200 zahraničních účastníků je jich nejvíc z Itálie. "Všem jsem osobně volal," vtipkoval Carlo Capalbo, ředitel závodu původem zpod Apenin.

"Zaznamenali jsme tak třicetiprocentní nárůst běžců oproti minulému ročníku," poznamenal Jiří Nečásek, marketingový ředitel Pražského maratonu. "Navzdory světové krizi nebyl běh postižen."

Součástí závodu bude mistrovství České republiky a taky evropský šampionát policistů. Toho se zúčastní 157 příslušníků z 26 zemí Evropy, maratonky v metropoli ale obují i policisté z Pákistánu. Domácích závodníků bude šest.

V jedné ze štafet nastoupí i dvojnásobná olympijská šampionka Martina Sáblíková, která nastoupí na první úsek, poběží i lyžař a olympijský medailista Lukáš Bauer nebo štafeta sdruženářů v čele s Pavlem Churavým, který byl na hrách ve Vancouveru pátý.

Skupinu elitních atletů tvoří ti nejlepší - hned dvanáct z nich pravidelně běhá maraton v časovém limitu 2:10 hodiny.

"Startovní pole je jednoznačně nejkvalitnější v historii," prohlásila Jana Moberly, koordinátorka elitních běžců. "Věříme, že v ženském závodě padne nový traťový rekord, ten je náš nejstarší."

V tomto roce pražský závod usiluje o získání prestižního ocenění IAAF Road Race Gold Label, kterou už vlastní půlmaraton rovněž z kuchyně PIM.

Ke změnám trasy závodu dlouhé přes 42 kilometrů se oproti loňskému roku nemění - start i cíl jsou umístěny v sousedství orloje na Staroměstském náměstí.

"A na Karlův most si musíme kvůli jeho rekonstrukci ještě počkat," dodal Nečásek.

Účastníci maratonského programu zhltnou 1720 kilogramů banánů a 12 tun jablek a vypijí patnáct tisíc lahví minerálky.

"A počasí? Věřte mi, mraky jsou skoro vyprázdněné," prohlásil Capalbo při pohledu na zakaboněnou oblohu. "V sobotu bude o hodně lépe a v neděli bude fantasticky."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž