Doping nechápu, říká sprinter Powell

  • 4
Curych - (Od zvláštní zpravodajky MF DNES) - Kam přijede, tam se od něj čeká galapředstavení, nový světový rekord. I diváci na Weltklasse v Curychu, dnešním mítinku atletické Zlaté ligy, na něj budou natěšení. Proto Asafa Powell uvítal delší pauzu mezi závody. Nejlepší odpočinek? "Netrénovat!" říká světový rekordman na stovce.

Na krku má obvyklé korálky, na sobě bílé tričko a odpovídá na otázky novinářů srocených kolem stolu. Někdy vypadá unaveně, jindy vážně, občas pookřeje. "Když přijedu domů, tak mě poznávají i psi na ulici," směje se Jamajčan.

Pak přijde řeč na doping. Vždyť jeho největší vyzývatel, olympijský vítěz Justin Gatlin, měl pozitivní nález na testosteron. "Mě klidně zkoušejte každý den, každou hodinu," tvrdí Powell, vítěz dosavadních tří mítinků Zlaté ligy.

Stále se mluvilo o vašem souboji se spoludržitelem světového rekordu Justinem Gatlinem. Jenže ten měl pozitivní dopingový nález. Teď už je jasné, že se neutkáte.
Jsem zklamaný. Moc jsem chtěl proti němu běžet, spousta lidí se na to těšila. Nestane se to, musím běhat sám.

Teď ale můžete být jediným světovým rekordmanem. Gatlin o svou "spoluúčast" může kvůli nálezu testosteronu přijít.
Nehledě na to, co se stalo, stejně budu jediný. Řekl jsem si, že si vezmu světový rekord pro sebe. Ať to má být 9,75 nebo kolik, dokážu to. Mám to v plánu.

Kamkoli přijedete, čeká se od vás skvělý čas, nejlépe světový rekord. Jak to snášíte?
Každý chce světový rekord. Ale záleží to na mně a mém těle. Nechci udělat stejnou chybu jako loni, kdy jsem se zranil. Takže poslouchám své tělo.

Chápete lidi, kteří podlehnou tlaku na velké výkony, a dopují?
Ne. Když chcete běhat rychle a děláte něco ilegálního, chytnou vás. Nevím, proč to ti lidé dělají. Připustí si tlak příliš blízko. Já půjdu tam, kam mě pustí moje tělo. Nehodlám ho tlačit za hranice a něco si udělat.

Myslíte, že se vás jednou lidé přestanou ptát na doping, neboť bude pryč?
Ne, sportovci se nepoučí, budou stále brát drogy. Ale nevím proč.

Jaký by byl váš odhad: kolik procent atletů někdy mohlo používat doping?
Možná šedesát procent. Je to hodně. Ale kdybych nedělal atletiku, řeknu třeba devadesát. Mezi atlety, kteří běhali rychle, je v posledních letech dost těch, kteří měli pozitivní test. Ale sám běhám hodně rychle a jsem čistý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž