Ilustrační fotografie.

Ilustrační fotografie. | foto: AP

Ruský ministr zaútočil: Atletická federace kryla 155 pozitivních testů

  • 72
Dopingová kauza nabírá další obrátky. V den, kdy se jedná o případném trestu pro ruskou atletiku za silná dopingová podezření, vyrazil tamní ministr sportu do protiútoku. Vitalij Mutko prohlásil, že Mezinárodní atletická federace (IAAF) ututlala v posledních pěti letech 155 pozitivních dopingových testů sportovců z různých zemí.

Dopingový skandál odstartoval v pondělí zprávou vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury. Mířila převážně proti Rusku, ačkoliv šéf komise Dick Pound varoval, že jde jen o „špičku ledovce“.

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Rusové se však nyní brání. Podle Mutkova prohlášení v ruské televizi RT skryla IAAF od roku 2008 či 2009 celkem 155 pozitivních dopingových testů, přičemž jen 15 z nich se týkalo ruských atletů.

Mutko nespecifikoval, o které atlety se jednalo. Zmínil jen chodce Olgu Kaniskinovou a Valerije Borčina, olympijské vítěze z Pekingu 2008, kteří byli potrestáni za doping až letos v lednu.

Slova ruského ministra sportu tak míří mimo jiné proti Laminemu Diackovi, tehdejšímu šéfovi IAAF, který měl údajně za milionové částky krýt dopingové případy a francouzské úřady ho nyní vyšetřují kvůli podezření z korupce.

Mutkovo prohlášení přišlo v den, kdy rada IAAF jedná o případném trestu pro ruskou atletiku na videokonferenci v Monaku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž