PRVNÍ HVĚZDA PŘISTÁLA. Grenadský atlet Kirani James na tiskové konferenci v

PRVNÍ HVĚZDA PŘISTÁLA. Grenadský atlet Kirani James na tiskové konferenci v Ostravě, | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Chci předvést co nejlepší běh, slibuje James. Pokoří rekord Tretry?

  • 1
Olympijský vítěz a mistr světa Kirani James je první atletickou hvězdou, která dorazila do Ostravy na čtvrteční mítink Zlatá tretra. Dvacetiletý Grenaďan rovnou po příjezdu z vídeňského letiště mířil na krátkou tiskovou konferenci.

Už nyní totiž bývá přirovnáván k atletickému fenoménu - Usainu Boltovi. "Ale ten je neopakovatelný. Já chci být nejlepší Kirani James," smál se nadaný čtvrtkař. V úterý přiletí jamajský sprinter Asafa Powell.

Právě bez Bolta se bude muset Zlatá tretra obejít, pořadatelé přesto nadále slibují výjimečnou podívanou.Na nečekanou absenci nejrychlejšího muže planety zareagovali organizátoři pohotově. "Domluvili jsme se, že Asafa Powell poběží individuální stovku," informoval šéf mítinku Alfonz Juck.

"Na této trati má nejvíce startů a už se osmdesátkrát dostal pod deset vteřin," dodal Juck ke startu vynikajícího jamajského sprintera."Sportovní život přináší různé situace a organizátoři podobných mítinků mají kolem účasti hvězd pořádné nervy. Už to není o ekonomice, ale o tom, jak se cítí, jak jsou na tom zdravotně," vysvětloval šéf Tretry.

Program Zlaté tretry

Úterý 25. června
Čokoládová tretra 15.00

Středa 26.června
Hod kladivem muži, ženy, hod diskem muži - rozcvičovací stadion, vstup volný 15.00

Čtvrtek 27. června
Národní program 15.00
Slavnostní zahájení 18.15
Hlavní program 18.30
Slavnostní zakončení 21.00

"Naše startovní listina naštěstí drží pohromadě tak, jak jsme ji ohlásili. Je nastavená tak, aby si diváci mohli užít směs dobrých sprintů, běhů, skoků i hodů."

Na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích tak bude k vidění třináct lídrů aktuálních světových atletických tabulek. A hvězdy se už začaly sjíždět do Ostravy. V pondělí jako první eso dorazil olympijský vítěz v běhu na 400 metrů Kirani James.

"Rádi bychom, aby překonal nejstarší rekord mítinku, který od roku 1976 drží Alberto Juantorena," zmínil Juck.

"Snad bude dobré počasí. Samozřejmě chci předvést co nejlepší běh, dosáhnout na kvalitní čas," komentoval přání organizátorů Kirani James. Právě počasí by mohlo ještě mírně změnit časový plán mítinku.

"Večer budeme sedět a ladit konstelaci časového programu. Budeme přemýšlet, jak plán upravit co nejlépe vzhledem k předpovídaným teplotám. Možná posuneme sprinty dopředu," poznamenal Alfonz Juck.

Zlatá tretra v úterý odstartuje svou dětskou variantou - Čokoládovou tretrou. Další den bude pokračovat vrhačskými disciplínami, hlavní program bude ve čtvrtek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž