Noah Lyles z USA si na mítinku v Lausanne doběhl pro triumf na trati 200 metrů.

Noah Lyles z USA si na mítinku v Lausanne doběhl pro triumf na trati 200 metrů. | foto: Reuters

Rabat zažije souboj elitních sprinterů. Ukážou se i Holuša a Vadlejch

  • 0
Boj o uprázdněný sprinterský trůn bude pokračovat v pátek při Diamantové lize v Rabatu. Na start stovky se poprvé společně postaví hned čtyři nejvážnější uchazeči o nástupnictví po Usainu Boltovi. K trojici letos nejrychlejších Američanů se po zranění přidá i halový světový rekordman Christian Coleman. V Maroku bude mít dvojnásobné zastoupení i česká atletika v podobě oštěpaře Jakuba Vadlejcha a mílaře Jakuba Holuši.

Dvojnásobný mistr světa Justin Gatlin bere letošní sezonu jako odpočinkovou a pod svůj ostravský čas 10,03 se zatím nedostal. Zato teprve dvacetiletý Noah Lyles zazářil na americkém šampionátu časem 9,88, o týden později se mu v Paříži vyrovnal Ronnie Baker a Michael Rodgers je letos jen o setinu pomalejší.

Coleman, stříbrný z loňského MS, který v zimě šokoval vynikajícími časy na halové šedesátce, má na kontě zatím jen větrný čas 9,84 z Eugene. Po doléčení svalového zranění poběží poprvé od konce května.

Největší pozornost však přitahuje Lyles, jehož už teď experti srovnávají s Boltem. Připomínají, že stejně jako dnes již bývalý král sprintu má i Lyles pomalejší start, ale drtivý finiš. A ve dvaceti letech je už o patnáct setin rychlejší než byl ve stejném věku fenomenální Jamajčan.

Vadlejch se pokusí narušit hegemonii německých oštěpařů. Mistr světa Johannes Vetter se sice omluvil pro zranění, ale olympijský vítěz Thomas Röhler i Andreas Hoffmann devadesátimetrovými hody dokazují, že jsou před evropským šampionátem na domácí půdě v excelentní formě.

Holuša před dvěma týdny v Paříži vylepšil český rekord na 3:32,85 a i v Rabatu bude mít kolem sebe hodně rychlé mílaře. S nejlepším časem půjde do závodu Ayanleh Souleiman z Džibutska, který byl v Paříži druhý. Znovu poběží i Nor Filip Ingebrigtsen, s nímž Holuša bojuje o místo evropské jedničky, a americký olympijský vítěz Matthew Centrowitz.

Napínavý souboj lze očekávat i na ženské dvoustovce, kde se utkají dvě sprinterky, které se původně proslavily na čtvrtce. Shaunae Millerová-Uibová z Baham získala v Riu de Janeiro zlato, Shericka Jacksonová z Jamajky bronz. Oběma svědčí i poloviční trať, Jamajčanka zaběhla v Paříži 22,05, její soupeřka v Šanghaji byla jen o setinu pomalejší.

Další konfrontaci absolvují dva nejlepší tyčkaři současnosti Američan Sam Kendricks a Francouz Renaud Lavillenie. Na mítincích Diamantové ligy mají zatím skóre 2:2, v tabulkách vede Američan výkonem 596 o pouhý centimetr. S velkým zájmem je očekáván první zahraniční start ruského objevu sezony jednadvacetiletého Timura Morgunova, který doma v Žukovském zdolal 592 centimetrů.

Devátý díl seriálu začne v Rabatu v 19:00 a jeho vrcholem z pohledu marockých diváků bude závěrečný běh na 3 000 metrů překážek. Domácí hvězda Suffíani Elbakkálí slibuje útok na hranici osmi minut. Podobný plán jistě má i jeho loňský přemožitel a olympijský vítěz Conselsus Kipruto z Keni.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž