Koualř Ryan Crouser právě v na stadionu Hayward Field v červnu překonal světový rekord. Kolik předvede po olympijském vítězství v Tokiu? | foto: AP

Diamantové Eugene: olympijské odvety atletů, vrátí se sprinterská rebelka

  • 4
Americké Eugene zažije generálku atletické mistrovství světa 2022. Po olympijských hrách se na tamní rychlé dráze při Diamantové lize představí přední světové hvězdy, ale žádný z českých reprezentantů. Sobotnímu hlavnímu programu bude předcházet páteční běžecký večer s pokusem Nizozemky Sifan Hassanové o světový rekord na pětikilometrové trati.

Hassanová na olympijských hrách vyhrála pětku i desítku a na patnáctistovce skončila třetí. Na 5 000 metrů je evropskou rekordmankou díky výkonu 14:22,12 z roku 2019. 

Běžkyně Hassanová bude v Eugene a Bruselu útočit na světové rekordy

Světový rekord drží Etiopanka Letesenbet Gideyová, která loni v říjnu ve Valencii zaběhla čas 14:06,62. Osmadvacetiletá Hassanová momentálně drží světové rekordy na jednu míli a v hodinovce.

Sprinterská hvězda Richardsonová přijde kvůli marihuaně o olympiádu

Sha’Carri Richardsonová na Zlaté tretře

V sobotu se v Eugene vrátí vycházející sprinterská hvězda Sha’Carri Richardsonová, která kvůli nálezu marihuany při americké kvalifikaci přišla o olympijské hry. 

Jedenadvacetiletá Američanka se na stovce utká s olympijskou vítězkou Elaine Thompsonovou-Herahovou a další hvězdnou Jamajčankou Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou. Richarddsonová plánuje i dvoustovku, kam jsou přihlášeny rovněž Britka Dina Asherová-Smithová nebo reprezentantka Pobřeží slonoviny Marie-Josée Ta Louová.

Bez účasti Evropanů bude koulařská soutěž, jejíž startovní listině vévodí světový rekordman a dvojnásobný olympijský šampion Ryan Crouser.

Právě v tomto kruhu na stadionu Hayward Field v červnu při národním šampionátu výkonem 23,37 metru překonal 31 let staré maximum krajana Randyho Barnese. Závodit budou také poslední dva mistři světa Novozélanďan Tomas Walsh a Američan Joe Kovacs.

Jakob Ingebrigtsen z Norska vítězí ve finále na 1 500 metrů mužů na LOH 2020 v...
Faith Kipyegonová po triumfu na patnáctistovce na olympijských hrách v Tokiu.

Jakob Ingebrigtsen a Faith Kipyegonová při svých olympijských triumfech v Tokiu.

Odvety za olympijské hry budou k vidění v mílařských kláních. Olympijský šampion Nor Jakob Ingebrigtsen se v tradiční Bowermanově míli utká s úřadujícím mistrem světa Timothym Cheruiyotem z Keni, kterého v Tokiu v olympijském rekordu na 1 500 metrů porazil. 

Ženy poběží patnáctistovku a na startu budou dvě nejrychlejší z olympijského závodu - Keňanka Faith Kipyegonová a Britka Laura Muirová.

Páteční program v Eugene začne v sobotu ráno středoevropského letního času, rekordní pokus Hassanové je na programu v 7:00 SELČ. Hlavní sobotní program začne ve 22:00 SELČ.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž