Jiřina Ptáčníková a Jan Kudlička v tyčkařském závodě vytvoří tým. Partnery jsou...

Jiřina Ptáčníková a Jan Kudlička v tyčkařském závodě vytvoří tým. Partnery jsou i v soukromém životě. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Tyčkaři Ptáčníková a Kudlička se těší na ostravské klání týmů

  • 0
Hned tři nestandardní soutěže nabídne čtvrteční atletický mítink Czech Indoor Gala v Ostravě. Pavel Maslák poběží dvě třístovky a pokaždé s jinými soupeři. Koulaři se utkají vyřazovacím způsobem, až se dva nejlepší střetnou o prvenství. A tyčka bude soubojem párů.

„Pro diváky to bude určitě zpestření. I pro nás závodníky, takže se těším. Jsem na to zvědavá,“ řekla tyčkařka Jiřina Ptáčníková, která vytvoří dvojici s Janem Kudličkou.

„První výšku budou skákat holky, a až ji dokončí, půjdou na základní pokusy kluci. Ve zvyšování laťky tak vždy bude takový metr rozdíl,“ přiblížil soutěž Kudlička.

„Uvidíme, jak se s tím poperou rozhodčí. Přece jenom to se zvedáním laťky budou mít náročnější,“ podotkla Ptáčníková. „Věřím, že závod bude odsýpat a všechny bavit,“ uvedl Kudlička.

Pochvaluje si, že je s Jiřinou Ptáčníkovou v týmu. „Můžeme jeden na druhého spoléhat. Je to však i trochu svazující. Když člověk závodí sám, tak ho pokazí jen sobě. Ale bylo by fajn, kdyby kluci skončili někde u 570 centimetrů a holky u 470.“

Ptáčníková s Kudličkou jsou favority dnešního klání. Co říkají na své protivníky?

„Půjdeme proti jasně nejlepším juniorům – Amálce (česká juniorská rekordmanka Švábíková – pozn. red.) a Řekovi Karalisovi. Pak tam jsou Romča Maláčová s Michalem Balnerem a Holanďani. Vůbec nevím, jestli už letos závodili. Budeme bojovat,“ slíbila Ptáčníková, která s Kudličkou tvoří pár i v soukromí. Jediný mezi startujícími... „Třeba tady při této soutěži vznikne i nějaké nové partnerství,“ usmál se Jan Kudlička.

S jakou taktikou do závodu půjdou? „Skočit co nejvýš,“ smála se Ptáčníková. „To je jediná taktika,“ souhlasil Kudlička.

Národní program Czech Indoor Gala začne v ostravské atletické hale ve 14.30, hlavní v 16.00.

„Představí se dvě stě atletů z 34 zemí světa,“ uvedl ředitel mítinku Valter Boček. „Máme tady čtyři medailisty z olympijských her a osm ze světových šampionátů venku i v hale.“

Manažer mítinku Alfonz Juck označil za největší hvězdu Keňanku Hellen Obiriovou, loňskou mistryni světa na 5 000 metrů. V Ostravě poběží tři kilometry.

„Ale jsou tady i sprinter Yunier Perez a překážkář Jarret Eaton, který před dvěma roky vyhrál Zlatou tretru a dosud drží její rekord. Utká se s Petrem Svobodou,“ řekl Alfonz Juck.

„Petr mě připravil o rekord jablonecké haly a loni mě také porazil v Manchesteru, takže nynější závod beru jako takovou odvetu,“ prohlásil Jarret Eaton.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž